Index Vakbarát Hírportál

Tizenötmilliós bírságot kapott a Magyar Telekom

2016. november 15., kedd 17:46

Tizenötmillió forintos bírságot szabott ki és a nem túl jófej eszközvisszavételi gyakorlatának megszüntetésére kötelezte a Magyar Telekomot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). 

A Telekom az általános szerződési feltételei és a jogszabályok alapján fix összegű "átalány-kártérítést" számíthat fel, ha az előfizető a szerződés megszűnése után nem adja vissza a set-top boxot, routert vagy azok valamilyen tartozékát. Viszont a cég sokszor olyan készülékek miatt is átalány-kártérítéseket követelt a fogyasztóktól, amelyeket valójában korábban már leadtak a Telekomnak. 

Ezzel 2013. augusztus 5. és 2015. április 22. között legalább 468 esetben eltért az általános szerződési feltételeitől, és az NMHH október 26-ai határozata szerint jogsértést követett el. A Telekom jogszabályt sértett azzal is, hogy a helyszíni ellenőrzéseken hét ügyfélszolgálatból hatnál nem lehetett leadni az eszközöket.

Az NMHH a bírság kiszabása mellett kötelezte a Telekomot, hogy szüntesse meg a jogsértések és dolgozzon ki intézkedési tervet, hogyan kompenzálja a megkárosított ügyfeleket. A cégnek emellett a Telekomnak felül kell vizsgálnia a 2016. március 30-át megelőző egy évben kibocsátott átalány-kártérítési számláit is. 

A döntés értelmében mostantól a fogyasztók Telekom összes ügyfélszolgálatán leadhatják a szolgáltatáshoz szükséges eszközöket: a set-top boxokat, routereket és azok tartozékait.

   

Rovatok