Index Vakbarát Hírportál

Ezermilliárdot fogunk elverni karácsonyra

2016. november 16., szerda 10:54

Az eddigi kiskereskedelmi adatok alapján nagy roham várható karácsony előtt a boltokban és a plázákban, sőt a decemberi forgalom most először elérheti az ezermilliárd forintot – legalábbis az Országos Kiskereskedelmi Szövetség (OKSZ) előrejelzése szerint.

Tavaly 954 milliárd forintot vert el a boltokban a magyar lakosság az év utolsó hónapjában, tehát ha sikerül tartani az év közben tapasztalt 5 százalékos forgalomnövekedési ütemet, akkor meglesz a bűvös ezermilliárdos szám. De ez egy konzervatív becslés, és bőven nagyobb forgalom is reálisnak tűnik. Kérdés, hogy a boltok hogyan bírják majd a rohamot, hiszen a szektor Magyarország egészéhez hasonlóan erős munkaerőhiánnyal küzd.

Az OKSZ várakozása szerint egyébként az összeg nagyobbik része nem ajándékra fog elmenni, hanem élelmiszerre, itt 460 milliárdos forgalom várható. Iparcikkekre (tehát nagyrészt ajándékokra) 425 milliárdos eladást vár a szakma, a maradékot az üzemanyagot teszik ki.

Az OKSZ azt is kiemelte, hogy egyre inkább nyúlik a karácsonyi bevásárlás időszaka, és nagyon is szükség lesz a hétvégi és a 24-i nyitvatartásra a hónap folyamán, mert egyre többen hagyják az utolsó pillanatra a karácsonyi kalória- és árubeszerzést. Korábban volt róla szó, hogy vissza akarják hozni a boltzár karácsonyi részét, de később ezt cáfolta a kormány.

Rovatok