Index Vakbarát Hírportál

Drágák a lakáshitelek a jegybank szerint

2016. november 17., csütörtök 12:12 | aznap frissítve

Ellenállóbb lett a magyar bankszektor, és fordulat állt be a hitelezésben, de a kkv-k terén azért bőven akad még tennivaló - derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett, félévente megjelenő Pénzügyi Stabilitási Jelentéséből. 

A jelentésben az MNB szakértői az elmúlt évekhez képest pozitívan értékelik a magyar bankszektor helyzetét, szerintük a sérülékenység alacsony, az elmúlt fél évben tovább erősödött a sokkellenálló képesség. Az anyagból kiderül az is, hogy a bankrendszer közel 2250 milliárd forintnyi többlet tőkepufferrel rendelkezik 21 százalékos tőkemegfelelési mutató mellett.

További pozitívum, hogy idén hitelezési fordulat történt a lakosság és a vállalati szegmensben is, valamint hogy csökkent a nem teljesítő hitelek aránya. Ettől még nem minden fenékig tejfel, például kiderül az is a jelentésből, hogy a kkv-hiteldinamika évi 5-10 százalékos szintjének fenntartásához a garanciaintézmények erősödésére, a lakossági hitelezésben (főleg jelzálogfronton) pedig nagyobb árversenyre lenne szükség.

A lakáshitelezésben egyelőre nincs nagy kockázat buborék kialakulására, de azért oda kell rá figyelni az MNB szerint. Ezen kívül a nem teljesítő, jelenleg 21 százalékon álló hiteleket még lejjebb kellene szorítani.

A jegybank szakértői arra is rávilágítanak, hogy a magyar bankszektor jövedelmezőségére negatívan hat az alacsony hozamkörnyezet, és nemzetközi összehasonlításban magas a hazai költség/bevétel arány, vagyis hatékonyságjavításra szorul a szektor.

Rovatok