Index Vakbarát Hírportál

Minden egyes baromfit leölnek Bugacon

2016. november 19., szombat 12:20

A madárinfluenza miatt minden baromfit leölnek a bugaci és kiskunmajsai madárinfluenza kitörések egy kilométeres körzetében. A közvetlen előzmény, hogy a Nébih laboratóriuma egy új állományból is kimutatta a vírust Kiskunmajsa közelében.

Az országos főállatorvos döntése alapján emiatt minden állatot leölnek, függetlenül attól, hogy az állományok fertőzöttek-e. Az intézkedés több tízezer állatot érint. A hatóság az érintett állattartókkal felvette a kapcsolatot. A gazdák állami kártalanításban részesülnek.

A betegség terjedésének megakadályozása érdekében kedden az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében is elrendelte a baromfi zártan tartását. A cél, hogy csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége. Korábban az egész országra kiterjedően elrendelték a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett.

A vírus miatt már több Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett magyarországi megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong és Szingapúr.

Novemberben madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen: a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás és Kelebia településeken. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott, írja az MTI.

Rovatok