Index Vakbarát Hírportál

Kövér László felavatott egy négycsillagos szállodát

2016. november 20., vasárnap 12:41

Két szempontból is rendhagyó dolog történt vasárnap Lentiben.

Kövér László házelnök ezúttal

nem egy parlamenttel kapcsolatos dolgot avatott fel, hanem egy négycsillagos szállodát.

A keresőkben hirtelen nem is találtunk arról adatot, hogy Kövér valaha felavatott volna egy hotelt. Márpedig most ez történt Lentiben, mint az MTI tudósításából megtudtuk, a Thermal Hotel Balance 3,1 milliárd forintból, önkormányzati beruházásban épült, 94 szobás szálloda, és tartozik hozzá gyógyfürdő is.

Kövér László azért nem tagadta meg magát, és történelmi kontextusba helyezte a hotel építését. Szerinte ezzel a létesítménnyel Lenti és a Kerka völgye ismét nagy lépést tett azon az úton, "amelyen a korábbi hátrányait maga mögött tudva előnyére változtathatja földrajzi adottságait". Szerinte Trianon után, de különösen a rendszerváltás előtti időkben Lenti számára a határvidék ugyanis hátrányt jelentett, és ebből az elmaradott helyzetéből ez a vidék később is nehezen tört ki, mert a magyar-szlovén-osztrák hármas határ politikai okokból teljesen zárt volt.

A másik rendhagyó dolog, hogy

a törvényhozó hatalom vezetője a végrehajtó hatalom nevében ígér pénzt a következő évre.

Kövér László ugyanis arról beszélt az avatáson, hogy, jövőre minden eddiginél többet, 21 milliárd forintot fordít a kormány a turizmus fejlesztésére. 

Az idén a turisztikai célelőirányzat 6 milliárd forint volt, ami jövőre csaknem megduplázódik, 11 milliárd forint lesz a kerete. Ez kiegészül az újonnan létrehozott 10 milliárd forintos turizmusfejlesztési kerettel, ami az uniós pályázati támogatást kiegészítő hazai forrás. Kövér annyira tisztában van a turizmus finanszírozási hátterével, hogy azt is megígérte: a fejlesztésre fordítható forrásokat hosszabb távon a 2018-tól bevezetendő 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás is növelni fogja.

Rovatok