Index Vakbarát Hírportál

Nem marad ingyenes a villanyautók töltése

2016. november 21., hétfő 07:57 | aznap frissítve

Már dolgoznak az elektromos autók által vételezhető áram árszabályozásán, és a jelenlegi állás szerint várhatóan 2017 végére készül el a pontos részletekkel a Nemzetgazdasági Minisztérium – írta az NGM tájékoztatására hivatkozva a Világgazdaság. 

Amíg nincsenek meg az új tarifák, addig a kereskedők nem kérhetnek pénzt a töltésért, vagyis ingyen tankolható az áram az országban egyre több helyen üzembe helyezett töltőberendezéseken, utána viszont már fizetni kell majd a töltésért. 

Az NGM Világgazdaságnak adott válasza szerint a tárca 2017 végéig végez a jelenlegi szabályozás finomításával, átalakításával, figyelembe véve a nemzetközi tapasztalatokat is. A minisztériumban eddig nem készült olyan javaslat, hogy az autóba való áramnak jövedéki adótartalma is legyen, és biztosra vehető, hogy ez az áram versenypiaci termék lesz.

"Mivel a tankolás díja nemcsak az áram díját, hanem egyéb költségeket - így például a töltőamortizációhoz, a kapacitás rendelkezésre tartásához, a karbantartáshoz, az ügyfélszolgálathoz és a parkolóhelyhez kapcsolódó – költségeket is tartalmazza, a hatósági ár bevezetése nem indokolt" – közölte a tárca a lappal.

Rovatok