Index Vakbarát Hírportál

Ömlik kifelé a pénz Kínából, és ez senkit sem zavar

2016. november 28., hétfő 08:36

Bár egyesek szerint már az egész ország pénzügyi stabilitását fenyegeti, hogy töménytelenül ömlik kii a pénz Kínából, a hatóságok nem korlátozzák, sőt tovább akarják ösztönözni a tőke külföldre vándorlását – írja a Reuters.

A dolog háttere, hogy az utóbbi időben egyre többen ki akarják vinni a pénzüket Kínából, részben azért, mert a gazdasági növekedés lassulásával és a jüan árfolyamának esésével nem valami kecsegtetők már az ottani befektetési lehetőségek; részben pedig azért, mert egyre több az olyan gazdag kínai, aki szeretné nem feltétlenül legálisan szerzett pénzét biztonságban tudni.

A probléma ezzel az, hogy a pénzkiáramlás tovább gyengíti a jüan árfolyamát, amivel pedig a China International Capital Corporation elemzése szerint az a baj, hogy "a korábbi feltörekvő piaci tapasztalatok időről időre azt mutatták, hogy az egyoldalú árfolyamvárakozások jellemzően jelentős veszteségeket okoznak a helyi pénzügyi szektornak.

Más szóval a fékevesztett külföldi befektetési láz veszélybe sodorhatja a pénzügyi stabilitást.

Kínában egyébként már most is elég korlátozottak a legális lehetőségek a pénzkimenekítésre, és a pénz nagy része homályos eszközökön keresztül hagyja el az országot. A napokban viszont az is felmerült, hogy a kínai végek külföldi befektetéseit is visszafognák a hatóságok a túl heves pénzkiáramlás miatt, de ezt most cáfolták.

Kínának nem ez az egyetlen potenciális pénzügyi gondja, az ország rohamos eladósodásáról itt írtunk részletesen.

Rovatok