Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Minden nyugdíjas kap 10 ezer forintot karácsonyra

2016. november 29., kedd 16:27 | aznap frissítve

Még idén minden nyugdíjas kap 10 ezer forintot Erzsébet-utalványban - jelentette be kedden Orbán Viktor. Meg 1,6 százalékkal emelik jövőre a nyugdíjakat is, a kormány reményei szerint ez elég lehet arra, hogy ellensúlyozza a beinduló drágulás negatív hatásait.

A 10 ezer forintos miniszterelnöki Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között vehetik át.

"Ez egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése" - mondta Orbán. És mivel karácsonyi gesztusról van szó, nem is akartak vitát nyitni arról, ki kap több, ki kap kevesebb pénzt, inkább adnak minden nyugdíjasnak.

Bár a 10 ezer forintos nyugdíjas-bónusz mindenképpen váratlan, Orbán korábban a Világgazdaságnak adott interjújában utalt már arra, hogy gondolkodnak valamilyen ajándékon, akkor azt mondta, hogy ezt a kérdéskört még körül kell járniuk.

Mivel egyszeri juttatásról van szó, a költségvetésben tartós egyensúlytalanságokat nem okoz a lépés. 2,7 millió nyugdíjassal számolva - feltéve, hogy a miniszterelnök nem csak a 2 millió öregségi nyugdíjasra gondolt - 27 milliárd forintos kiadást jelent, amit várhatóan elbír az idei büdzsé.

A becsületesség állapota

Orbán szerint volt olyan időszak Magyarországon, amikor az év végén nem azt kellett megbeszélni, hogyan lehet a tervezettnél nagyobb arányú a nyugdíjemelés, "hanem arról volt szó, hogy elvették a 13. havi nyugdíjat." Ebben az évben viszont "a magyar gazdaság jó pályát futott", így lehet arról beszélni, hogyan részesüljenek a nyugdíjasok az év végén keletkező költségvetési többletből.

"Úgy látjuk, most, hogy maradt még vagy keletkezik valamennyi pénz az év végéig, muszáj, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek ebből, és az igazság, az egyensúly és a becsületesség állapota kialakuljon" - fogalmazott a miniszterelnök.

Van még ott, ahonnan ez jött

Orbán szerint 2017 mást is tartogat a nyugdíjasoknak: csökkenni fog például néhány élelmiszer áfája, továbbra is "megvédik" a rezsicsökkentést, meg jön a már emlegetett 1,6 százalékos inflációkövető nyugdíjemelés.

Hogy a jövő évben a már bejelentett intézkedéseken túl is jöhet még néhány "gesztus" a nyugdíjasoknak, nem kizárható. Már csak azért sem, mert a kormány mostani 1,6 százalékos nyugdíjemelési ígérete kicsit elmarad a piaci inflációs várakozásoktól, így akár év közben is korrigálni kényszerülhetnek majd a nyugdíjakat. A további emelés pedig eladható akár újabb ajándékként is.

Ezen kívül pedig már a kormány közeléből is többen jelezték, látnak teret tovább rezsicsökkentésre, erről a Miniszterelnökségen korábban már számolgatások is kezdődtek. Jó esély van tehát arra, hogy még a 2018-as választások lesz további csökkentés is, és nem csak kizárólag a "korábbi eredményeket" védik meg.

Osztrák mintára?

Orbán mostani egyszeri ajándéka egyébként nagyon hasonlít az osztrák megoldásra. Az ottani kormány ugyanis a nyugdíjak 0,8 százalékos emelése mellett minden nyugdíjasnak egyszeri 100 eurós juttatást ad még karácsony előtt a Die Presse szerint. A pénzt a decemberi nyugdíjakkal folyósítják.

Christian Kern szociáldemokrata kancellár a lépést azzal indokolta, hogy ez a pénz a nyugdíjasok vásárlóerejének növelését szolgálja, és jót tesz a gazdaságnak. Reinhold Mitterlehner, a nagykoalíciós kormány néppárti alkancellárja azzal védte meg a 179 millió eurós pénzosztást, hogy az egyszeri juttatás lesz és tartósan nem terheli a költségvetést.

A nyugdíjasoknak szánt karácsonyi ajándék összefüggésben lehet azzal, hogy vasárnap államfőválasztást tartanak Ausztriában. Az előrejelzések szerint Norbert Hofernek, a szélsőjobboldali és populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjének jó esélye van a győzelemre.

Szerbiában is volt hasonló

Szerbiában éppen egy hete kezdték meg a nyugdíjasokat illető 5 ezer dínáros egyszeri segély kifizetését. Ezt minden szerbiai nyugdíjas megkapja, attól függetlenül, hogy mekkora az illetménye. Ennél egyébként még az összeg is közel ugyanannyi, nagyjából 13 ezer forintnak felel meg. Dušan Vujović, szerb pénzügyminiszter a segélyről korábban azt mondta, nagyon sokat jelenthet annak a több mint egymillió nyugdíjasnak, akiknek a nyugdíja kevesebb mint a minimálbér.

Rovatok