Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel nekiment hét országnak, mert nem elég kemények a Volkswagen-ügyben

2016. december 8., csütörtök 13:05 | aznap frissítve

Keresetet indított az Európai Unió hét tagország, köztük Németország ellen, mert azok nem léptek fel elég keményen a dízelbotrányt követően a Volkswagennel szemben - írja a Reuters. 

A cég hazáján kívül Luxemburgot, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot is azzal vádolja az unió, hogy nem alkalmaztak az USA-hoz hasonlóan kemény szankciókat a Volkswagen ellen, amiért az egy szoftveres csalással manipulálta dízelautóinak nitrogén-oxid-kibocsátási értékeit. Az Európai Bizottság azért is figyelmeztette Németországot és az Egyesült Királyságot, mert azok korábban visszautasították nyomozati anyagaik megosztását az uniós szervvel. Az EB azt szerette volna ellenőrizni, mennyire állnak összhangban az országok eljárásai az uniós joggal. Ezzel párhuzamosan Németország arra panaszkodik, hogy a vonatkozó EU-s törvények nincsenek jól kidolgozva.

Másik három országot - Litvániát, Csehországot és Görögországot - azért rótt meg az EU, mert a nemzeti szabályozásuknak még csak nem is része, hogy meg lehessen büntetni az autóipart ilyesfajta törvénysértésekért.

"A nemzeti hatóságoknak kötelességük meggyőződni róla, hogy az autógyárak betartják a törvényeket" - mondta Elzbieta Bienkowska iparügyi EU-biztos az eset kapcsán. Az autókat nemzetállamokon belül gyártják, így csak az egyes országoknak van valódi hatalma fellépni a visszaélések ellen, az értékesítés viszont átnyúlik a határokon, így a szennyező autók adott esetben másik ország levegőjét pöfögik tele szennyező anyagokkal. 

Ha az érintett országoknak két hónapja van kezelni a problémát, ha nem tudnak megnyugtató választ adni Brüsszelnek, az ügy a luxemburgi uniós bíróságon végződhet. 

Rovatok