Index Vakbarát Hírportál

Tiborcz köréhez kerülhet egy félkész luxushotel

2016. december 8., csütörtök 07:05 | aznap frissítve

Visegrádnál épülő, félkész luxusszállodát szerzett meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető cég - írja HVG csütörtöki számában. A BDPST Zrt. korábban egy Dorottya utcai ingatlan, és más értékes épületek megvásárlásával került be a hírekbe, és gyanítható, hogy valami köze van a miniszterelnök vejéhez, mert bár hivatalosan nincs hozzá köze, a cégalapítási eljárással járó díjat Tiborcz fizette be. Mikor a miniszterelnök vejét a Hír TV az utalásról kérdezte, meglehetősen idegesen reagált.

A HVG információi szerint a közelmúltban Dorottya utcaihoz hasonló tranzakció zajlott le a Visegrádnál található félkész hotellel. Az épületet egy Királyi Sanzon nevű cég szerezte meg, ami később Hotel VSGRD-ra változtatta a nevét. A Hotel VSGRD Kft. két tulajdonosa ugyanaz a Lingvai Brigitta és Hoffmann György, akiké a Dorottya utcai épület is volt rövid ideig, mielőtt a BDPST Zrt.-hez került volna. Ők egyébként az állami vagyonkezelő vezérigazgatója, Szivek Norbert üzleti köréhez tartoznak.

A Börzsönyre és a Dunakanyarra néző, 230 szobásra tervezett épület egy nemzeti park területén fekszik, különlegességét az adja, hogy egy volt bányagödörben alakították ki, így a recepció hátterét valódi sziklafal adja. Az eredeti, ír építtetők szerződést kötöttek az önkormányzattal, amelynek értelmében a hotel évi 25 ezer köbméter vízhez jut hozzá.

A nagyszabású projektet a gazdasági válság mosta el, az eredeti építtető ír cég beleroppant az MKB Banktól felvett, mai árfolyamon 16 milliárdos hitelbe, és 2010-ben megkezdődött a felszámolása. A felszámoló már ötször meghirdette a 66 százalékig kész ingatlant, de senki nem tett rá ajánlatot még úgy sem, hogy 5,2 milliárd forintról időközben lecsökkentették 1,8 milliárdra az árát - nem is csoda, a hitelező MKB ugyanis 51 millió euróig jogosult a zálogtárgyra. A bank végül úgy döntött, értékesíti a követelését, a vevő a Királyi Sanzon Kft. lett, ami az MKB-val ellentétben belement, hogy az adós természetben, vagyis magával a szállodával fizet.

Az üggyel kapcsolatban Tiborcz lehetséges jövőbeli színre lépésén kívül több kérdés is felmerül, különösen érdekes az MKB szerepe. A bank időközben tulajdonosváltáson esett át, amelyet megelőzően a jegybank felügyelete mellett megtisztították a toxikus ingatlanhitelektől: ingatlanvagyonának harmadát értékesítették, kétharmada pedig a szanálási vagyonkezelőhöz került. (Az ezután következő eladás részleteiről és a rejtélyes új tulajdonosi körről az Indexen is írtunk.) Kérdés tehát, hogy miért maradt a MKB-nál a visegrádi félkész hotel, és vajon milyen további ingatlanok lehetnek még nála, amelyekről nem tudunk, és ezek szerint benne voltak a 37 milliárd forintos vételárban.

Rovatok