Index Vakbarát Hírportál

Irtó gyengén muzsikálnak a magyar cégek

2016. december 14., szerda 15:16

A hazai cégek mindössze egy-két százalékának termelékenysége számít nyugat-európai szemmel elfogadhatónak – derült ki az Opten céginformációs cég jelentéséből. 

A termelékenységbeli különbségeket jól érzékelteti, hogy míg nyugaton egy alkalmazottra átlagban 63 millió forintnak megfelelő árbevétel jut, addig ez itthon mindössze 15 millió. A szakadék még úgy is hatalmas, hogy az elmúlt öt évben több mint 20 százalékos fejlődést értek el a magyar cégek ezen a téren.

Az Opten szerint a 15 millió forintos értéket többnyire az elaprózódott cégstruktúrának köszönhetjük, hiszen a mikrovállalkozásokat leszámítva már jóval elfogadhatóbb létszámarányos árbevételeket kapunk. Ez látszik a fenti táblázatból is.

Az elemzésből tehát az a két örökérvényű igazság jött ki, hogy a magyar termelékenység bár nő, de még nagyon messze van Európa; másrészt a gazdasági növekedés alapját a nagyvállalatok adják, míg a kis- és mikrovállalkozások általában jóval alacsonyabb hatékonysággal (értsd: rosszabbul) működnek, és érdemben nem tudnak hozzátenni az ország fejlődéséhez.

Rovatok