Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb lehet jövőre a japán autó

2016. december 14., szerda 12:14

Japán és az Európai Unió még idén megpróbálja tető alá hozni legújabb szabadkereskedelmi megállapodását – írja az MTI a Reuters forrásaira hivatkozva.

A paktum jelentősen csökkentené a japán elektronikai és autóipari importra kivetett uniós vámokat, tehát olcsóbbá tenné itthon a japán autókat, másfelől megkönnyítené az európai mezőgazdasági és építőipari cégek belépést a japán piacra .    

A probléma csak az, hogy a részleteket illetően eddig nem jutottak dűlőre, hiszen mindkét helyen bőven vannak a kereskedelmi nyitásban erősen ellenérdekelt gazdasági érdekcsoportok.

Ettől függetlenül a japánok nagyon szeretnék megkötni a paktumot, mert nagy szükségük lenne egy kis külső impulzusra a hosszú ideje megfeneklett gazdaságuk felrázására, főleg hogy Donald Trump hatalomra jutásával befuccsolt az amerikaiakkal tervezett gigabizniszük.

És vélhetően az EU-nak sem jönne rosszul egy kis szabadkereskedelmi győzelem, miután az utóbbi időben több nagy projektje is zátonyra futott e téren. Trump és a népharag Eurázsia túloldalán is elsodorta a nagy amerikai paktumot, és a kanadai szabadkereskedelmi egyezményt is alig sikerült átverni az unión, pedig ezt még Magyarország is támogatja.

Rovatok