Index Vakbarát Hírportál

Öt és fél éves csúcson az eurózóna gazdasága

2017. január 4., szerda 12:50

Hatvanhét hónapos csúcsra emelkedett az euróövezet gazdasági teljesítménye tavaly decemberben a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexei (BMI) szerint.

Ami magyarul annyit tesz, hogy öt és fél éve nem volt ilyen erős ütemű az üzleti aktivitás Nyugat-Európa gazdaságaiban. Egész pontosan 2011 közepe óta mosta áll a legmagasabb értéken az eurózóna BMI-je, írja a Reuters. 

Mi az a BMI?

A beszerzési menedzser index egy több indikátorból összerakott komplexebb mutató. Jellemzően olyanok szerepelnek benne, mint a készletek állománya, az új megrendelések értéke, a termelési mutatók, a szállítók teljesítésének mérőszámai vagy foglalkoztatási környezet mutatói.

Ezekből azt nem lehet megmondani, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, de azt elég használhatóan meg lehet mutatni vele, hogy összességében mire számítanak a cégek. 

Az index 2013 közepe óta az 50-es érték fölött van, ami azt jelenti, hogy azóta növekszik az eurózóna gazdasági teljesítménye, a növekedés üteme pedig a mutató szerint gyorsul. 

Ennek az oka elsősorban az euró gyengülése, ami növeli az exportáló ipari vállalatok és kisebb részt a szolgáltatószektorbeli cégek bevételeit és nemzetközi versenyképességét is.

Másrészt viszont részben ugyanezért az eurózónás cégek az utóbbi hónapokban jelentős áremelésbe is kezdtek, ami egyébként monetáris politikai szempontból nem feltétlenül baj, hiszen az infláció üteme a válság óta kórosan alacsony Európában.

Decemberben egyébként egészen pontosan 1,1 százalékos volt az infláció, ami hároméves csúcsot jelent, bár még mindig messze van a 2 százalékos céltól.

Rovatok