Index Vakbarát Hírportál

A politikai bizonytalanság fékezi majd a gazdaságot idén

2017. január 12., csütörtök 15:30 | aznap frissítve

Az idén háttérbe szorul a globalizáció, a világkereskedelem a globális termelésnél kisebb mértékben nő, miközben a politika meghatározó bizonytalansági és gazdasági tényezővé lép elő - írja az MTI a PwC tanácsadócég előrejelzése alapján. Korábban az Indexen is megírtuk, hogy hiába várták sokan 2016 végét megváltásként, egyáltalán nem valószínű, hogy 2017 jobb év lesz. 

A PwC szerint 2017-ben a világ egyes részein újjáéledő gazdasági nacionalizmus próbára teszi a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait, és valószínűleg nyomás alá kerül a világ legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi útvonala (Egyesült Államok-Kína) is. Érdemes lesz odafigyelni az orosz-amerikai kapcsolatokra, mivel azok kihatással lehetnek Kelet-Európára, a Közel-Keletre, és potenciálisan Kelet-Ázsiára, valamint az iráni nukleáris megállapodásra.

A politikai tényezők közül kiemelték, hogy mintegy fél tucat választást tartanak az euróövezet országaiban idén. Németországban, Franciaországban, Hollandiában, valamint potenciálisan Olaszországban és Görögországban is általános választások lesznek, amelyek zavart hozhatnak ezen országok rendes politikai ciklusában. Az előrejelzés szerint az eurövezetben a periféria-országok közül várhatóan Írország gazdasági növekedése lesz a legnagyobb, évi 3 százalékkal, míg a magterületeket Franciaország és Hollandia vezeti majd, évi 1,5 százalékos növekedéssel.

A PwC várakozásai szerint az Egyesült Államok a munkahelyteremtés és a háztartási fogyasztás erősödésének köszönhetően idén a G7 csoportban a leggyorsabb, mintegy 2 százalékos gazdasági növekedést ér el 2017-ben. A növekedés mértéke még ennél is nagyobb lehet, ha az új kormányzat megvalósítja az adócsökkentésre és az infrastrukturális kiadások növelésére vonatkozó terveit. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a Fed gyorsabb ütemű szigorításba kezd, mint azt jelenleg feltételezik.

Rovatok