Index Vakbarát Hírportál

A Fiat Chrysler is belecsúszott a dízelbotrányba

2017. január 12., csütörtök 18:09

A Volkswagenéhez hasonló botrányba keveredett a Fiat Chrysler. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal azzal vádolja az autógyártót, hogy olyan szoftvert telepített dízelüzemű járműveibe, amely manipulálja a károsanyag-kibocsátás adatait, írja az AFP.

USA Today információi szerint a Fiat Chrysler akár 37500 dollárnyi bírságot is fizethet minden egyes jármű után, amelyik érintett az ügyben. Ez összesen 3,75 milliárd dollárnyi büntetést jelenthet az autógyártó számára.

A bejelentés előtt a környezetvédelmi hivatal már megszellőztette, hogy egy nagy autógyártót érintő bejelentésre készülnek. A Fiat Chrysler egyelőre nem kommentálta az ügyet. A cég portfóliójába olyan márkák tartoznak, mint a Fiat, a Chrysler, az Alfa Romeo, a Jeep, a Lancia vagy épp a Maserati.

Korábban a német gépjármű-nyilvántartó hivatal, a Kraftfahrtbundesamt figyelt fel arra, hogy a Fiat a Volkswagenéhez hasonló módszerrel trükközik a motorjaival. Ezután vizsgálatot kezdeményeztek az Európai Bizottságnál.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal egy nappal azutánra tartogatta a bejelentést, hogy kiderült, a Volkswagennek 4,3 milliárd dollárjába fog fájni az ügy rendezése.

Rovatok