Index Vakbarát Hírportál

Nem vacakolnak az éttermek az új áfával

2017. január 12., csütörtök 08:43

Több étterem úgy döntött, hogy egyszerűsít és inkább a 27 százalékos forgalmi adóval számol ott is, ahol 18 százalékot kellene csak számolni januártól - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában. Ez viszont szabálytalan és bírsághoz vezethet.

Mint arról korábban írtunk, a NAV emberarcúvá faragása közben sikerült úgy átszabályozni az éttermi szolgáltatások áfáját, hogy az új rendszer rettenetesen bonyolult lett. Bizonyos feltételek mellett 18 százalék áfát kell csak fizetni, de sok a kivétel, és még egy éttermi számlán is keverednek a tételek, amik után 18 és amik után 27 százalék jár az államnak. Mindez nem olyan bonyolult feladat azokban az éttermekben, ahol van valamilyen, vendéglátósoknak kifejlesztett számítógépes program. A kisebb helyeken viszont, ahol viszont nincs mindenhol ilyen rendszer, ott sok gondot okozhat eldönteni, hogy melyik tételt hogy is kellene beütni.

Pontosabban gondot okozna, ha a a vendéglátósok foglalkoznának a rendszerrel. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szerint viszont nem nagyon foglalkoznak, mindenhová a régi áfát ütik be, így védik ki, hogy egy esetleges adóhatósági ellenőrzésen "fogást találjanak rajtuk". A lapnak nyilatkozó adószakértő, Michnai Attila szerint viszont ez a gyakorlat egyértelműen törvénysértő, amiért a NAV 500 ezer forintig terjedő, úgynevezett mulasztási bírságot számol majd fel, csak az a kérdés számlánként, vagy egy ellenőrzés után egy összegben fog ennyit kérni a vendéglőtől.

Könnyid László elmondta azt is, hogy a szervízdíjaknál is egyszerűsítenek az éttermek, sokan a magasabb bevételű tételre számolják fel a 10-15 százalékot, egységesítik a számlát. Az alelnök arra számít, hogy a NAV ad egy kis türelmi időt az éttermeknek, amíg még nem büntetik az éttermeket, addig pedig mindkét fél tanulhat a precedensnek számító esetekből. A szövetség a tapasztalatokat és a javaslatokat pár hónapon belül a szabályozás finomhangolása érdekében elküldi a Nemzetgazdasági Minisztériumnak

Rovatok