Index Vakbarát Hírportál

A vártnál jobban csökken az olajtermelés

2017. január 23., hétfő 08:18

Elégedetten nyilatkozott az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok decemberben között termeléscsökkentési megállapodásának végrehajtásáról a szaúdi és az orosz energiaügyi miniszter. Elmondásuk szerint a nemzetközi olajkartell tagjai és partnerei a korábbi megállapodásukban foglaltaknál is gyorsabban csökkentik a kitermelést.

Az OPEC hétvégi bécsi találkozóján azt közölték, hogy eddig napi 1,5 millió hordóval sikerült csökkenteniük az olajkínálatot, aminek következtében a nyersolaj világpiaci ára 18 hónapos csúcsra emelkedett. A teljes paktum 1,8 millió hordós mínuszról szól, tehát még egy keveset csökkentenek majd a termelésen. Ez azt is jelenti, hogy egyhamar nem lehet arra számítani, hogy csökkenni fog a benzin ára, pont ellenkezőleg, rövid távon még tovább nőhet majd.

Ugyanakkor a megállapodás csak fél évre szól, és már most jelezték egyes OPEC-tagok, hogy ennél hosszabb ideig nem szeretnék visszafogni a termelésüket. Másrészt az olajár növekedésével az Egyesült Államokban is elkezdtek fúrni, tehát a kínálat vélhetően a mostani OPEC-megállapodás lejárta után újra nőhet majd. Ezért egyelőre a piacok is óvatosak a szektorral, írja a Portfolio.hu.

Rovatok