Index Vakbarát Hírportál

A Central-csoport dob mentőövet az Alexandrának?

2017. január 24., kedd 18:14 | aznap frissítve

A Central-csoport tárgyalásokat kezdett a bajba jutott Alexandra könyves cégcsoport esetleges átvételéről, értesült a Napi.hu. Ennek részleteiről a hétvégén már tárgyalt több kiadóval, írja a lap. Az egyik érintett kiadó megerősítette a lap információját, egy másik nem kívánt az ügyben nyilatkozni, több kiadó viszont egyelőre nem reagált a megkeresésre.

Somogyi Ferenc, az 56 Alexandra könyvesboltot üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. nevében eljáró válságmenedzser  négy érdeklődő befektetővel tárgyalt az üzletek átvételéről, köztük a Centrallal is.  Somogyi a Napi.-hu-nak azt mondta: több kiadói csoporttal tárgyalnak, akik megkeresik őket, azokkal leülnek tárgyalni, mert mielőbb befektetőt szeretnének találni a könyvesbolt-hálózat átvételére vagy közös üzemeltetésére. Somogyinak arról nincs információja, hogy a Central az egész Alexandra-cégcsoport átvételét tervezné.  

A Central Médiacsoport Zrt. a Napi.hu-nak azt válaszolta:  az Alexandrával és fő partnereivel is folyamatos üzleti kapcsolatban vannak a Central Kiadón keresztül. "Értesültünk mi is a piaci hírekről, ezeket a körülményeket is figyelembe véve a kapcsolatunk a partnereinkkel nem tér el a megszokott üzletmenettől".  Az Alexandra üzleteknek könyvet szállító Könyvbazár vezetője, Matyi Dezső egyelőre nem reagált a Napi.hu megkeresésére.

Mint az Index megírta: teljes a zűrzavar a csőd szélén vergődő Alexandra könyvesboltlánc és a hozzá kapcsolódó cégbirodalom körül.  Az Alexandra üzleteknek könyvet szállító Könyvbazár vezetője,  Matyi Dezső a bajban levő cégcsoport utolsó bástyája, az 56 üzletből álló hálózatot üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. felett is  elvesztette az irányítást A Rainbow és a Könyvbazár közt kialakult elszámolási vita  az egész magyar könyvpiacot megrengetheti. A kiadóknak az átvett könyvekért több mint hárommilliárd forinttal tartozik a Könyvbazár. A Könyvbazárnak viszont a Rainbow nem fizet.

Rovatok