Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdot szán a kormány a kazahsztáni expó magyar pavilonjára

2017. január 26., csütörtök 13:48 | aznap frissítve

Egymilliárd forintot szán a kormány az idén nyáron megrendezésre kerülő asztanai szakvilágkiállítás magyar pavilonjára - derül ki az EU-s közbeszerzések hivatalos lapjában közzétett hirdetményből. Már azon a közel 190 millión felül, amit eddig ráköltött az előkészítésre. 

A január 24-én közzétett pályázati kiírás szerint a nyertes cégnek a magyar pavilon komplex kivitelezését és üzemeltetését kell vállalnia a rendezvény során, amibe beletartoznak a kommunikációs, a projektmenedzsmenti feladatok ellátása, programszervezés, és az építési-bontási munkálatok is. 

A 2017 nyarán Asztanában, Kazahsztán fővárosában rendezett, megújuló energia témájú szakvilágkiállításon való részvételről 2015-ben döntött a kormány. Varga Mihály a város polgármesterével tartott akkori találkozója után azzal indokolta a részvétel szükségességét, hogy az "hozzájárul a Magyarországról alkotott országkép kedvező formálásához elsősorban a közép-ázsiai piacokon".

A pályázati kiírás szerint az expóval kapcsolatos feladatokra 1 milliárd 74 millió forint áll rendelkezésre, a nyertes nyílt eljáráson választják ki, az ajánlatok leadási határideje március 1. Annak fényében, hogy ezután még az elbírálásra is kell időt hagyni, és a rendezvény már júniusban kezdődik, igen kevés idő áll majd a leendő győztes rendelkezésére az összes feladat elvégzésére. 

A világkiállítással kapcsolatos korábban megjelent közbeszerzést, amelynek keretében az előkészítési munkálatokat kellett elvégezni, Horváth László vállalkozó L.A.C. Holding nevű cége nyerte, amely vélhetően az új kiírás feltételeinek is megfelel. Horváth Magyarország tiszteletbeli konzulja Kazahsztánban, a Magyar-Kazah Baráti Társaság elnöke, és minden jel arra mutat, hogy jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, többek között az online pénztárgépeken is kaszált.  

Rovatok