Index Vakbarát Hírportál

Sajátként árulta a penészes, vödrös, szlovák juhtúrót

2017. január 27., péntek 09:40 | aznap frissítve

Több mint 450 kiló jelöletlen, részben penészes tejterméket foglaltak le a Nébih szakemberei egy kistarcsai kistermelőnél - írja a Nébih pénteki közleményében. A vizsgálat során kiderült, hogy a termelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák tejtermékeket kicsomagolta, majd sajátjaként értékesítette.

A Bagolyvár utcai telepen szarvasmarhát, sertést és kecskét is tartottak, de a szükséges dokumentumok - például a betegségektől való mentességet igazoló vizsgálati eredmények, illetve az állatok eredetét bizonyító papírok - gyakran hiányoztak. A hatóság az állategészségügyi vizsgálatok elvégzéséig, valamint az egyed-nyilvántartás rendbetételéig elrendelte a 10 szarvasmarha, a 13 sertés és a 93 kecske forgalmi korlátozását.

A kistermelő tejtermékeket is készített, de a nyomonkövetést biztosító nyilvántartásokat már 2010 vége óta nem vezette. A Nébih ellenőrei megállapították, hogy a termékek előállításához használt helyiség takarítatlan és takaríthatatlan: a padozata repedezett, a falak és a mennyezet szennyezett, penészes, pókhálós, a sajtkészítéshez használt formák szintén piszkosak voltak.

Saját termékként árulta a szlovák vödrös brynzát a kistermelő

A félkész- és késztermékeket az előírásokat áthágva egy hűtőkamrában érlelte az igénytelen kistermelő. A szakemberek végül 12 tétel, összesen 459,9 kg jelöletlen, részben penészes tejterméket vontak ki a forgalomból. A vizsgálat során megállapították, hogy a kistermelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák juhtúrót (brynza) és vajat kicsomagolás után saját készítésű termékként árulta, elsősorban a gödöllői piacon.

A hatóság a hibák kijavításáig felfüggesztette a kistermelő tevékenységét. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

Rovatok