Index Vakbarát Hírportál

Tiborcz cége már a tender kiírása előtt bejelentkezett a tuti ajánlattal Szekszárdon

2017. január 31., kedd 09:14

Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének korábbi cége már másfél évvel azelőtt feltűnt a szekszárdi közvilágítás korszerűsítésére kiírt projektben, hogy az arról szóló pályázatot kiírták volna - írja Direkt36.

Az akkoriban Tiborcz által tulajdonolt Elios Innovatív 2014 májusában nyerte el a 700 milliós megbízást, amiről két hónappal korábban írták ki a közbeszerzést. Ehhez képest a Direkt36 birtokába került hangfelvétel alapján már 2012 nyarán egyeztetett a cég egyik képviselője a szekszárdi városvezetéssel a beruházásról.

Az Elios 2014-től kezdve több nagy értékű, közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot nyert meg úgy, hogy sok városban eleve a cégnek kedveztek a feltételek. A cikk szerint a hangfelvétel készítése idején még az az uniós pályázat sem jelent meg, amiből Szekszárd később pénzhez jutott a projekt finanszírozására, ami arra utal, hogy a cég előbb tudott az egész uniós programról, mint a város, ami pénzt kapott végül belőle.

A felvételt Hadházy Ákos, a Fidesz-frakció tagjaként készítette a frakció üléséről - ő azóta az LMP színeiben kezdett politizálni. A felvételt Hadházy nem az Elios ügye miatt készítette, de az ülésnek azt a részét is felvette, amikor Horváth István, Szekszárd akkori polgármestere elmondta a Fidesz-frakciónak, hogy az Elios azzal kereste meg a városvezetést, hogy elkészítik Szekszárdnak azt a két tanulmányt, amelyekkel indulhatnak majd a hamarosan meghirdetendő közvilágítás-korszerűsítési uniós pályázaton. Az ajánlatnak az is része volt, hogy csak akkor kell kifizetnie a városnak a tanulmányok több mint 40 millió forintos árát, ha nyernek az uniós pályázaton.

A cég neve egyébként nem hangzik el a felvételen, de Mancz Ivetté igen, aki akkor az Elios – illetve akkori nevén E-OS Zrt. – közvilágítási üzletágának vezetője volt. Horváth ezt követően a képviselők kérdésének tisztázása végett a felvétel alapján kiment telefonálni Mancz Ivette-tel. Eközben a felvételen az egyik képviselő jól hallhatóan azt kérdezte: „te Laci, ez a Tiborcz István is ott dolgozik náluk?”. A választ nem lehetett érteni. A polgármester a terembe visszatérve válaszolt a felvetett kérdésre, aztán a képviselők úgy döntöttek, hogy vágjanak bele a pályázatba.

A cikk szerint Szekszárdnak csak 2013. október 15-én ítéltek meg több mint 630 millió forint uniós támogatást, tehát 2012-ben a szekszárdi városvezetés még nem tudhatta, hogy mennyi uniós pénzt fognak kapni. Az Elios mint közvilágítási kivitelező cég csak a pályázat kiírásakor értesülhetett volna arról, hogy Szekszárd le akarja cserélni az utcai lámpáit modernebbekre.

A hangfelvétel főszereplői azt mondták a Direkt36-nak, hogy nem emlékeznek az évekkel ezelőtti frakcióülésre, és arra sem, hogy az önkormányzat milyen ajánlatot kapott.

Rovatok