Index Vakbarát Hírportál

Betett a rezsicsökkentés a kéményseprőknek

2017. február 1., szerda 08:43

A kéményseprőpiac a harmadára esett vissza a rezsicsökkentés miatt, a még életben lévő cégek a vállalkozásokon próbálják behozni a kiesett bevételeiket. A kémények ellenőrzését átvevő katasztrófavédelem pedig nagy csúszásban van, a szakszervezetek szerint a létszámhiány miatt, írja a Napi.hu.

Németh Szilárd rezsibiztos 2013 májusában jelentette be, hogy a kéményseprők kartellétől is megvédi az állam az embereket, és csökkentik a szolgáltatás árát. Az árcsökkentés a lakosság számára szinte alig érzékelhető volt, a kéménysepréssel foglalkozó cégek viszont komolyan megérezték a vágást.

Tavaly pedig már az egész szektort megrengette, amikor a szolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) alá rendelték először 13, majd 2017. január 1-től már 17 megyében. Tovább nehezítette a piacon megmaradó cégek helyzetét, hogy az évi ellenőrzéseket is megritkították, tehát emiatt is csökkent a bevételük.

Ezek miatt egyes, korábban közepesen sikeres vállalkozások két év alatt brutális veszteségbe fordultak. Ennek jó példája a Napi.hu szerint a Magyar Kémény Kft.: a cég eredménye 10-20 millió forint körül volt 2013 előtt, azóta azonban 103 milliós éves veszteségbe fordult.

Az átállás nemcsak a kéményseprő cégeknek okozott nehézségeket: az OKF-hez is sok feladat került. A szervezet korábban nem végzett ilyen ellenőrzéseket, így rászakadt a 4,5-5 milliósra becsült magyarországi kéményállomány 85-90 százalékos lakossági része. Így ki kellett alakítani a feladatellátási rendszert, valamint dolgozókat találni.

Ez utóbbi viszont kifejezetten nehéz feladat, épp a 2013-as jogszabályváltozás miatt. A 2000 forintban maximalizált ár miatt a kéményseprőcégek kétharmada megszűnt vagy jelentősen leépítette állományát. Ez pedig magával hozta azt, hogy a munka nélkül maradt kéményseprők közül sokan elhagyták a pályát, sokan pedig külföldön helyezkedtek el, általában más területeken - mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szervezetének (KOSZ) elnöke a Napi.hu-nak.

Az OKF szerint viszont semmi baj, 550 kéményseprőt foglalkoztatnak, ami elegendő létszám. Bár ennek ellenére mégis sok kéményellenőrzést el kellett halasztaniuk tavaly év végén.

Rovatok