Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat költ elektromos autókra az állam

2017. február 1., szerda 13:52

Tisztán elektromos személyautók, egyterűek és kisárusszállítók szállítására írt ki 2,5 milliárd forintos közbeszerzést a költségvetési szervek központosított közbeszerzéseit lebonyolító Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) - derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből, amit a Napi.hu szemlézett

Ekkora keretösszegből 7 milliós kedvezményes bruttó átlagárral számolva akár 450 autót is beszerezhetnek a következő két évben.

A kiírás öt részből áll.

A Magyarországon is népszerű VW Golf tengelytávja 2630, a Nissan Leaf-é 2700, míg a BMW i3-asé 2570 milliméter. Mivel a keretszerződést két évre köti a KEF, a piacon megjelenhetnek olyan modellek, amelyek megfelelnek a kritériumoknak. A Nissan Leaf bruttó listaára kereskedői kedvezménnyel jelenleg 8,5 millió forinttól kezdődik, azonban a kormány legfeljebb 1,5 millió forint támogatást nyújt, amely 7 millióra csökkenti az alapárat. A BMW i3 11,8 millióba kerül, ebben azonban még semmilyen kedvezmény nincs benne.

Az állami szervek és háttérintézmények eddig is vásároltak vagy béreltek elektromos autókat, de azok pár darabos flottát jelentettek.

Bár a töltőhálózat kiépítése nem megy valami gyorsan, azért remélhetőleg az autók nem maradnak áram nélkül. Ugyanis a KEF egy másik közbeszerzést is kiírt, méghozzá elektromosautó-töltőkre nettó 4,7 milliárd forint keretösszegben. 

Rovatok