Index Vakbarát Hírportál

Fantomkamionnal üzletelő milliárdos számlagyárat fogtak

2017. február 1., szerda 11:09

Milliárdos számlagyárat fogott a NAV, a csalás miatt tíz ember ellen indult eljárás, hét gyanúsított előzetes letartóztatásba került - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.

A gyanú szerint magyar, cseh, horvát, lengyel, litván, szlovák és szlovén cégek nevében, főként műanyagtermékek alapanyagául szolgáló granulátumról állítottak ki hamis számlákat. De akadtak erősebb tételek is a fogásban, például egy nem létező kamionról kiállított kontó.

A vételárként feltüntetett összegeket bankszámlákon átfuttatták, majd a jutalék levonása után készpénzben visszaadták a megrendelőknek. A bűnszervezet által okozott kár 2,3 milliárd forintra tehető.

A csoport vezetője általában külföldről irányította a szervezetet, de társai is rendszeresen tartózkodtak külföldön. Amikor a csapat tagjai felbukkantak Magyarországon, a pénzügyi nyomozók elfogták őket.

Az egyik gyanúsított Kiskőrösre látogatott haza, amikor rajtaütöttek. Egy másik férfi a bűnszervezet rejtekhelyéül szolgáló budapesti épület lépcsőházba lépett be, amikor elfogták. Három társa a Budapesten parkoló járművét hátrahagyva vonattal Szeged felé menekült, de őket is sikerült feltartóztatni, akárcsak egy személyautóval menekülő férfit a röszkei határátkelőnél. A többi gyanúsítottat az ország különböző pontjairól állították elő.

A kár megtérülése érdekében a pénzügyi nyomozók járműveket, teherautókat, targoncákat és készpénzt foglaltak le, és csaknem 700 millió forint értékben bankszámlákat zároltak. Nyolc embert költségvetési csalás, kettőt közokirat-hamisítás miatt hallgattak ki, hét gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.

Rovatok