Index Vakbarát Hírportál

Baromfitollból építkezhetünk egy új magyar szabadalommal

2017. február 3., péntek 13:17 | aznap frissítve

Környezetbarát hő- és hangszigetelő anyagot csinál a baromfitollból egy új magyar szabadalom. A több mint két éven át tartó projektben kikísérleteztek egy módszert, amellyel a máskülönben nagyrészt elégetésre kerülő toll felhasználhatóvá válik az építőiparban.

Ha paplannak jó, a házfalra is jó lehet

Major József, az ötletgazda korábbi építészeti projektjei során figyelt fel a madártoll kiváló hőszigetelő képességére és anyagának, a keratinnak strapabíró szerkezeti tulajdonságaira. Három évvel ezelőtt pedig támogatást nyert a Norvég Alapok zöld innovációs pályázatán, majd beindíthatta a fejlesztést négy magyar cég és egy norvég szervezet közreműködésével. A projekttel kapcsolatos kutatások 2015-ben indultak Kiskőrösön, szereplői a Bern Építő Zrt-n kívül az ÉMI Nonprofit Kft., az EU PCM Nonprofit Kft., a Peter's Paplan Kft. és az ID Norway AS voltak. A norvégok 235 millió forintot, nagyjából a költségek 70 százalékát adták, a résztvevő cégek ehhez harminc százalékos önrészt tettek hozzá. 

A pályázati vállalás két különböző, minden vonatkozó követelménynek megfelelő prototípus kifejlesztésére, és az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozására szólt. Az egyik végtermék a külső homlokzati szigetelésre való tollcarton, a másik pedig tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő anyag. 

A fejlesztési feladat bonyolultságát mutatja, hogy a projekt kísérletei során a panelek végleges szerkezetének kifejlesztéséhez több mint 1500 különböző kísérlet végrehajtására volt szükség. A szigetelők 90 százalékban egész és darált baromfitollból állnak, amihez 9 különböző  adalékot adnak a statikai szilárdság, a tűzállóság és a kártevők elleni védelem biztosításáért. A termékek mostanra végigmentek minden szükséges vizsgálaton, és konkrét használati értékük mellett környezetvédelmi jelentőségük is van: az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves melléktermék sorsa 90 százalékban az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak.

Külföldön is próbálkoznának 

Beszéltünk Major Józseffel, a tollszigetelő feltalálójával, aki elmondta, hogy több bejegyzett szabadalom létezik a világ különböző országaiban a hulladéktoll újrahasznosítására. Viszont az eddigi, elsősorban az USA-ban folyt fejlesztések eredményeképp nem született olyan gazdaságosan gyártható, biztonságos és életképes termék, ami meghódíthatta volna a nemzetközi piacot. 

A magyar szabadalom azonban a kutatásvezető szerint molekuláris szerkezetében lényegileg különbözik ezektől. A termék tömeggyártásra is alkalmas, mondta Major, és szeretnének vele nemzetközi piacra lépni, valamint továbbfejleszteni a bútoripari felhasználás irányába, de erre egyelőre nincs keretük. "A manufakturális gyártósorral nem tudunk nagy mennyiséget előállítani, jelenleg pályázati lehetőségeket keresünk a gyártási technológia fejlesztésére" - mondta a feltaláló, aki azt sem zárta ki, hogy ha ez nem jön össze, esetleg pénzzé tennék a szabadalmat. 

Rovatok