Index Vakbarát Hírportál

Hetek óta nem fizet az Airbnb a magyar lakáskiadóknak

2017. február 10., péntek 13:30 | hét éve frissítve

Január közepe-vége óta nem fizet átutalással magyar partnereinek az Airbnb, állítják a hoppon maradt lakáskiadók. Az érintettek szerint ugyan nem ritkák a kisebb késések a kifizetésekkel, de most az eddigieknél is jelentősebb az amerikai szállásközvetítő cég elmaradása feléjük.

Olvasóinktól és rövid távú lakáskiadással foglalkozó vállalkozásoktól kapott információk alapján az Airbnb azt állítja, az ügyben pénzügyi partnere, a Worldpay pénzforgalmi szolgáltató a ludas: nem továbbítja Magyarországra az Airbnb utalásait. Állításuk szerint most új pénzügyi partnert keresnek, a kifizetéseket addig nem tudják végrehajtani.

Mi az az Airbnb?

Szállásközvetítő közösségi hálózat. Három 24 éves fiatal – Brian Chesky, Joe Gebbia és Nathan Blecharczyk – alapította 2008-ban San Franciscóban. Az Airbnb piacán az eredeti ötlet szerint külföldi szálláskeresők és szabad szobával rendelkező helyiek találkoznának. Az ötletet az alapítók saját életükből merítették: a lakásukban egy matracot „adtak bérbe” turistáknak, hogy fizetni tudják a lakbért. Néhány év alatt iparággá nőtt az airbnb-zés.

A budapesti Airbnb-helyzetről legutóbb itt írtunk részletesen

A lakáskiadás menedzselésével foglalkozó U&B kérdésünkre azt mondta, hogy feléjük január 21. óta szünetel az utalásos kifizetés. Nekik korábban az Airbnb azt ígérte, hogy jövő hét hétfőig rendezi az elmaradást.

Ugyanakkor a héten egy másik, lakáskiadás menedzseléséve foglalkozó magyar vállalkozásnak azt mondta az Airbnb, hogy már elutalták nekik a hiányzó összeget, bár a pénzt még nem érkezett meg.

A kifizetések elmaradása csak a banki utalásokat érinti, tehát a más fizetési módokkal elvileg továbbra is ki lehet nyerni a pénzt az AirBnb-ből. 

Magyar Airbnb-zők szerint legutóbb tavaly novemberben volt hasonló fizetési kimaradás a cégnél, de az megoldódott, és azóta rendben mentek a dolgok. Az ügyben megkerestük a Worldpay-t és az Airbnb-t is.

Az Airbnb kérdésünkre azt írta, hogy valóban gond van a magyarországi utalásokkal, dolgoznak a probléma megoldásán, új fizetésfeldolgozó partnert keresnek. A többi kifizetési mód viszont rendesen működik.

Rovatok