Index Vakbarát Hírportál

Hullanak a hattyúk a madárinfluenzától

2017. február 10., péntek 08:50 | aznap frissítve

A héten már tíz madárinfluenza-gyanús hattyútetemet regisztrált a Fióka- és Madármentés csoport. Ebből hármat ők maguk adtak le a Nébih-hez, hármat pedig területen illetékes nemzeti parki dolgozói elszállítottak, négy azonban kint maradt a Csepeli Kis-Dunán - írja a szervezet Facebook-oldalán. A poszthoz, amelyet a 24.hu szúrt ki először, egy videót is feltöltöttek, amelyen egy madárinfluluenza miatt haldokló hattyú látható. 

A megrázó felvételen az állat egy helyben pörög a vízen, tekergeti a nyakát. Ez első ránézésre akár azért is lehetne, mert valamibe beakadt, de a szöveg szerint a madárinfluenza jellegzetes idegrendszeri tünetei ütköztek ki az azóta elpusztult hattyún.

"Az ilyen madár már menthetetlen, de a tetemét muszáj mielőbb beszedni, mert a fertőzött tetemből táplálkozó egyéb madarak viszik tovább, terjesztik a vírust, a betegséget", írja a szövegben Márton András a Fióka- és Madármentés csoport munkatársa.

Márton szerint azonban probléma, hogy tisztázatlan az egyes állami szervek (konkrétan a Nébih, a nemzeti parkok és a katasztrófavédelem) felelősségi köre a tetembegyűjtés kapcsán, nem tudni pontosan, kinek a feladata lenne ez. Így a csoport tagjai "egy hete futkosnak körbe", és nem látják nyomát annak, hogy meg lenne szervezve a tetembegyűjtés. A beszámoló szerint a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai csak azután szedtek be három elhullott állatot, hogy "könyörögtek" nekik, négy további tetemről azonban még mindig nem gondoskodtak. 

A madárinfluenza terjedéséről a vadmadarak között mi is írtunk korábban, Bognár Lajos országos főállatorvos éppen erre hivatkozva rendelte el hazánk teljes területére a baromfik zártan tartását a múlt héten. Keresük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot a tetemek elszállításával kapcsolatos kérdéseinkkel, válaszukat közöljük, ha megérkezik. 

Rovatok