Index Vakbarát Hírportál

A franciák megvennék az Opelt

2017. február 15., szerda 09:09

Felvásárolná teljesen az Opel márkát a PSA, a Peugeot és a Citroen autók gyártója, tudta meg a Bloomberg. Az eddigi tulajdonostól, a General Motorstól (GM) a Vauxhall márkával együtt vennék meg az egyik legismertebb német autómárkát. Az erről szóló tárgyalások tényét aztán az érintett cégek megerősítették.

Az ügyre rálátó informátoraik szerint az így a második legnagyobb európai autógyártóvá váló PSA méretgazdaságosabb lenne, emellett hozzájutna az Opel mérnöki tudásához, illetve az elektromos autós fejlesztéseikhez és terveikhez is.

A GM-nek pedig ezzel jobban kivonulhatna az EU-ból, mivel ők erősebben vannak az Egyesült Királysághoz kötve, és brexit után is várhatóan inkább ottmaradnának már emiatt. De más német vélemények szerint az se teljesen kizárt, hogy Trump elvárásai érdekében egész Európából megpróbálják elvinni a gyártást a és fejlesztést.

A németek erre teljesen kiakadtak, Brigitte Zypres gazdasági miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy a GM úgy tárgyal egy ilyen fajsúlyú kérdésről, hogy nem ült le előtte a szakszervezetekkel és Hessen vezetésével, ahol az Opel központja található.

Tarek Al-Wazir, hesseni tartományi gazdasági miniszter is felszólalt, szerinte mielőbb tisztázni kell az Opel majdani üzemeinek sorsát.

A hesseni vezetés azt akarja majd elérni, hogy az Opel "magjának" tekinthető fejlesztési központ mindenképp maradjon ott. Az Opel munkástanácsát és az iparági szakszervezetet teljesen meglepte a hír, nem tudtak róla semmit és ez nem is tetszett nekik a közös sajtóközleményük alapján.

Rovatok