Index Vakbarát Hírportál

Túl lojális a munkáltatóhoz, ezért kevesebbet keres az Y-generáció

2017. február 23., csütörtök 10:40 | aznap frissítve

Kevésbé jellemző, hogy munkahelyet váltanak, és kevesebbet is keresnek az Y-generáció (1980-tól az ezredfordulóig születettek) tagjai, a két dolog között pedig összefüggés lehet –  írja a Bloomberg egy új kutatás alapján. 

Hiába gondolná az ember ösztönösen azt, hogy a fiatalokra jellemzőbb az állások közti ugrálás, a Resolution Foundation eredményei épp az ellenkezőjét támasztják alá: az Y-generáció már dolgozó tagjai fontosnak tartják a munkahelybiztonságot. Számok szintjén ez annyit tesz, hogy 25-ből csak egy ember vált munkahelyet harmincéves kora előtt, ez pedig feleakkora gyakoriság, mint ami az előző generációt jellemzi. És ez bizony sokba kerül a fiataloknak, mivel elesnek a korábban születettek által még sűrűbben élvezett két számjegyű bérnövekedéstől, amit egy váltás jelenthet.

A Resolution vezető elemzője szerint a munkáltatók egyre kevésbé hajlamosak pénzben honorálni a hűséget, a váltás viszont egy húszas évei közepénél járó munkavállalónak átlag 15 százalékos emeléssel jár, vagyis a munkahelyek közti ugrálás pénzügyileg egyértelműen kifizetődőbb (lenne). 

Végeredményben az jött ki, hogy a mostani fiatal dolgozók Angliában lényegesen rosszabbul keresnek vásárlóerő-paritáson számolva, mint az 1971–80-ig született generáció: harmincéves korukig összesítve 15 600 dollárral, több mint 4,5 millió forinttal járnak rosszabbul, mint az előző évtized szülöttei. 

Rovatok