Index Vakbarát Hírportál

Varga szerint is volt fordulat, csak pont Matolcsy után

2017. február 28., kedd 11:11

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MKIK rendezvényén tartott beszédében rögtön kicsit odaszúrt az előtte felszólaló Matolcsynak. Arról beszélt, hogy tényleg voltak fontos fordulatok a magyar gazdaságpolitikában, főleg 2013-tól. (Ő 2013-ban lett újra gazdasági miniszter, pont Matolcsy után.) Külön odabökött egy quaestorosat, kiemelve, hogy 2013-ban épp a Győr (Tarsoly csapata) nyerte a futballbajnokságot, milyen érdekes, mennyit változik a világ. A közönség nevetett, Matolcsy a szája szélét kezdte el harapdálni.

Varga három szakaszra bontotta gazdaságpolitikai elképzeléseit. Szerinte először a költségvetési hiányt kellett lefaragni, aztán a második szakaszban is csak a rövid távú eredményekre fókuszáltak, na de most jönnek majd a hosszú távú céljaink érdekében megteendő lépések. Egyébként a második, rövid távú lépéseink közé olyanok tartoztak, mint az iparstratégiánk vagy a NAV átalakítása. 

Még tovább alakítgatnák a szakképzést, például Németországban a képzési jegyzék 380 szakmát tartalmaz, nálunk 800-at. A potenciális növekedésünk az EU szerint Csehországéhoz hasonló, mondjuk ez a felzárkózáshoz kevés lesz, de majd javul. Ezért Varga azt tervezi, hogy 2020-ig a vásárlóerő-paritáson mért, egy főre jutó GDP-ben nem lesz további leszakadás, kicsit közelebb léphetünk majd Ausztriához és Csehországhoz.  

Rovatok