Index Vakbarát Hírportál

Szabolcsban is ingyenlaptopot oszt a kormány

2017. március 2., csütörtök 08:43

Lényegében folytatódik az egyik legértelmetlenebb programunk, az ingyenes laptoposztás szegényeknek. Korábban Miskolcon már elkezdtek kiosztani egyszer 17 ezer, felsőbb kategóriás HP-laptopot a környéken bejelentett lakcímmel bíróknak. A program tervezett hatékonyságáról akkor az állam nem volt hajlandó elárulni semmit.

Remélhetőleg kakaóbiztosak is a gépek

Akkor a cél a digitális analfabetizmus legyőzése volt, miközben miskolci egyetemisták is pályázhattak. Az NFM ráadásul a potenciális távoktatás érdekében rátesz minden gépre egy kémprogramot, amivel a felhasználók szinte minden laptopos mozzanatáról tudhattak.

 Szép cél, de sok a kockázat

A digitális analfabetizmus felszámolása értelmes cél, de nem biztos, hogy drága eszközök tömeges kiosztása a legjobb módszer erre. A kormányzati felzárkóztató informatikai beszerzéseknek erős hagyományai vannak nálunk. Ez a mostani is például sok elemében emlékeztet a híres kakaóbiztos óvodai számítógépek ügyére, ahol csak 300 darab, jótékonyságból legyártott gépet vett az akkori IHM, bár azokat legalább darabonként több mint egymillió forintért.

Ott az óvodákat kellett felzárkóztatni, bár azt is jó tudni, hogy akkor még egyéb, lazábban vagy szorosabban kapcsolódó programokra egyéni miniszteri döntéssel még kiutaltak 3,2 milliárd forintot, ami később „nehezen nyomon követhetőnek bizonyult”.

Az állam egyébként jogosult volt a 3 éves szerződés lejárta után is irányítani a gépeket.

Úttörők vagyunk

Most az NFM ismét csaknem 3 ezer laptopot és notebookot akar kiosztani Szabolcsban, két hete mennek a pályázatok az új eszközökre, írja a Portfolio. Ez most kisebbnek indul, mint a többmilliárdos miskolci ingyenlaptop-program, ebben a körben csak 330 millió értékben szórnak ki új eszközöket a legszegényebbeknek.

Azt a szerződésmellékletet most viszont mintha nem töltötték volna fel, hogy pontosan milyen eszközöket fognak kapni elvileg a szabolcsiak a „Digitális jólét” nevű, összesen 300 milliárdos programunk keretében.

Összesen most pontosan 2400 notebookot és 400 tabletet kaphatnak a kisvárdai, az ibrányi, a baktalórántházi, a tiszavasvári, a kemecsei és a nagykállói járás településein élők.  Pályázni csak szegényebbek pályázhatnak, és a szerződésben megtiltják nekik, hogy eladják ezeket az eszközöket, hiszen elvileg csak használatra kapják.

Azt lehet még tudni, hogy a notebookok értéke 118 960 forint a szerződéstervezet szerint, a tableteké 69 817 forint. Azt viszont nem, hogy lényegében csak internetezéshez miért ilyen árú eszközökre van szüksége a szabolcsi hátrányos helyzetűeknek és időseknek.

Ilyen mértékű ingyenlaptop-osztást egyébként még soha senki nem csinált a kontinensen, nagyon érdekes lesz megnézni, hogy miért nem, illetve hogy a miénknek milyen lesz a hatékonysága, már ha célok nélkül érdekel ez bárkit is. A miskolci programnál egyébként az eszközök szállítását közbeszerzésen elnyerő HP nem volt hajlandó elárulni semmit arról, hogy milyen feltételekkel veszi meg az állam a gépeket. 

Rovatok