Index Vakbarát Hírportál

A Peugeot-Citroën megvette az Opelt

2017. március 6., hétfő 08:23

A Peugeot és a Citroën márkákat felölelő francia PSA-csoport megvette az amerikai General Motorstól az Opel és Vauxhall autómárkákat.

A franciák 2,2 milliárd eurót fizettek az Opel-Vauxhallért, és azt azt remélik, hogy a mostani felvásárlással a „beszerzésben, gyártásban és kutatás-fejlesztésben rejlő szinergiáknak” köszönhetően 2026-ig 1,7 milliárd eurót faraghatnak működési költségeiken.

Amit a brit sajtó máris úgy értékelt, hogy elbocsátások jöhetnek a cégcsoportnál, így jobb kormányos Opeleket gyártó Vauxhallnál is. A PSA ennek kapcsán azt közölte, hogy a korábbi tulajdonos által a dolgozók felé tett minden kötelezettségnek eleget tesz.

Az Opelnek tíz gyára van Európában, köztük egy Szentgotthárdon, ahol motorokat gyártanak. Az Opel Szentgotthárd Kft. a 2015-ös beszámolója alapján 1200 embert foglalkoztatott teljes munkaidőben. 

A felvásárlással a PSA a Volkswagen után, a Renault-t megelőzve a második legnagyobb európai autógyártóvá vált; tavaly a PSA és az Opel együtt 4,3 millió autót adott el. A General Motors pedig ezzel az eladással kivonul Európából.

Az Opel gyártóbázisáért 1,3 milliárd eurót fizet a PSA, további 900 milliót pedig a GM európai pénzügyi szolgáltatási üzletágáért adnak ki a BNP Paribas francia bankkal közösen. 

Borítókép: AfP

Rovatok