Index Vakbarát Hírportál

Egyre drágább az élet Magyarországon

2017. március 8., szerda 09:15

Februárban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, derül ki a KSH friss adataiból, vagyis most már biztosan kijelenthető, hogy beindult a drágulás Magyarországon. Az év második hónapjában a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

2016. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,9 százalékkal emelkedett. Ez úgy jön ki, hogy bizonyos cikkek jócskán megdrágultak (pl. a sertéshús 10, a cukor 14 százalékkal), mások viszont sokkal olcsóbbak lettek (pl. a baromfihús 17,4, a tojás 7,2 százalékkal). Bőven átlag felett, 8,7 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül az üzemanyag húzta fel igazán az értéket, amiért 19,9 százalékkal kellett többet fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,8, a szolgáltatások 1,5, a ruházkodási cikkek 0,6 százalékkal drágultak, a háztartási energia ára alig, de azért nőtt (plusz 0,3 százalék). A tartós fogyasztási cikkek ellenben 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek.

Az előző hónaphoz mérten a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek 1 százalékkal drágultak főleg az idényáras élelmiszereknek és bizonyos felvágottaknak köszönhetően (6,2 illetve 3,2 százalék), míg a baromfihús és a tojás ára tovább csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,4, a tartós fogyasztási cikkek 0,3, a szolgáltatások 0,2 százalékkal kerültek többe. A háztartási energia és az egyéb cikkek ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt, ez utóbbin belül a gyógyszerek, gyógyáruké 0,7, a járműüzemanyagoké 0,2 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkekért 1,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Rovatok