Index Vakbarát Hírportál

Keresztbe tennének Simicska plakátos cégének, a Mahir Brüsszelig menne

2017. március 14., kedd 08:48

Március végéig az Európai Bizottság illetékesei elé tárják a lex Mahir ügyét - mondta Magyar György, a Magyar Nemzettel közös tulajdonosi körhöz tartozó Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője a lapnak.

Magyar elmondta, hogy ügyvédi irodájuk felhatalmazást kapott arra, hogy tételesen megfogalmazzák az észrevételeiket ahhoz a már elfogadott törvényhez és kormányrendelet-tervezethez, amellyel el akarják lehetetleníteni a közterületi reklámok piacát.

A Magyar Nemzet információi szerint Budapest összes tömegközlekedési eszközének, illetve a megállóknak, kiemelten a metrók reklámhelyeinek hasznosítását nyolc évre koncesszióba adnák a parlamenti választás előtt egy évvel. A lap úgy tudja, hogy a BKK és a BKV még idén tavasszal dönthet a 2018-as és a 2022-es parlamenti választást is befolyásoló kiszervezésről.

A településkép védelmére hivatkozó törvény és a végrehajtására készített tervezet az ügyvéd szerint súlyosan diszkriminatív, és így az európai jogba és a magyar alaptörvénybe is ütközik.  A jelenleg ismert hagyományos hirdetőoszlopokat megszüntető, illetve az úgynevezett utcabútorokon politikai hirdetések közzétételét megtiltó részletszabályok korábban a Magyar Reklámszövetség tiltakozását is kiváltották.

2015 végén tört ki Budapesten az oszlopháború, amikor a Fővárosi Önkormányzat hirtelen felbontotta a Mahir hosszú távú szerződését. A Mahir tíz évvel ezelőtt, tehát még baloldali vezetés alatt kötött szerződést a fővárossal a hirdetőoszlopok kihelyezéséről. Ez gyakorlatilag monopolhelyzetbe hozta a Mahirt a forgalmas csomópontokban, valamint belvárosi tereken. A fővárosi önkormányzat viszont csak Simicska és Orbán összeveszése után, ősszel ismerte fel, hogy a szerződés előnytelen. 

A főváros ezután egyoldalúan szerződést bontott Simicska Lajos reklámcégével, karácsony előtt pedig rendeletet alkotott, hogy elbontatja a budapesti közterületekről mind a 761 hirdetőoszlopát. Már-már komédiába illő jelenetek zajlottak Budapest utcáin a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopainál. Amikor megjelentek a fővárosi cég emberei egy oszlopnál, hogy lebontsák, a Simicska által megbízott őrző-védők körbeállták. Később a bíróság jogerősen eltiltotta a fővárost a bontástól.

A Debreceni Ítélőtábla jogerősen korábban hatálytalannak és érvénytelennek mondta ki a Fővárosi Közgyűlés 2015. szeptemberi döntését a Mahir 2006-ban kötött és 2031-ig érvényes szerződésének a felmondásáról, Magyar pedig arról beszélt a lapnak, hogy a Simicska Lajos érdekeltségeinek az oszlopok kitépésével okozott kár miatt 100 millió forint lesz a főváros által fizetendő kártérítés összege.

A plakátpiac átalakítására vonatkozó tervekről itt és itt írtunk részletesebben.

Rovatok