Index Vakbarát Hírportál

43 milliárdot hoztak Magyarországra a fiatal, egyedül érkező migránsok

2017. március 16., csütörtök 17:47

Tandíjjal együtt évente mintegy 43 milliárd forintot költ a debreceni, szegedi és pécsi egyetemen tanuló mintegy 11 ezer fiatal, egyedül az országba érkezett migráns, más néven külföldi hallgató - derült ki egy kutatásból.

A három intézmény mintegy 1500 külföldi diákja bevonásával végzett felmérés MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a három egyetemvárosban lakhatásra, megélhetésre és szórakozásra évente több mint 22 milliárd forintot költenek el, a tandíjakra pedig csaknem 21 milliárdot. Becslésük szerint a három megyeszékhelyen egy külföldi hallgató átlagosan 1,2 városi munkahelyet teremt.

Azt is megnézték, hogy a külföldi hallgatók mivel mennyire elégedettek a magyar megyeszékhelyeken. Ebből kiderült, hogy

Emellett mindenhol egyértelműen kevesellték az étkezési, vásárlási, sportolási és szórakozási lehetőségeket. 

Mindhárom városban a lakhatásnak és a hétköznapi szituációknak - a bevásárlásnak, a szolgáltatások igénybevételének - a megoldása tűnt a legegyszerűbbnek. A kutatók azt is megállapították, hogy a külföldi hallgatók többsége bérelt lakásokban lakik, ami jó anyagi helyzetre utal, köztük kisebb arányban lakásvásárlók is vannak.

A kutatás egyik vezetője, M. Császár Zsuzsanna a kutatás lényegi megállapításai közé sorolta, hogy a nemzetközi hallgatók

hazatértük után egyetemeink, városunk és hazánk autentikus informális hitelminősítőivé válnak,

ami magyarul azt jelenti, hogy hazájukban nyilván őket fogják megkérdezni arról, hogy milyen Magyarország, ha már itt tanultak. Amire remélhetőleg nem azt fogják felelni, hogy Pécsen szar az infrastruktúra és a bürokrácia, Szeged unalmas, Debrecenben pedig bunkók az emberek.

Rovatok