Index Vakbarát Hírportál

Felszámolják a CBA egykori keleti bástyáját

2017. március 20., hétfő 15:04

Elkezdődik a Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolása, miután a csődeljárás ideje alatt a cég nem tudott megegyezni a hitelezőivel – írja az MTI. Hogy pontosan mennyivel tartozik a cég a bankoknak, beszállítóknak és kisbefektetőknek, azt nem lehet tudni, de Demeter László, a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének Nógrád megyei elnöke szerint több milliárd forintos tartozásról lehet szó. 

A Palóc Nagyker a CBA egyik legnagyobb franchise-partnere volt, 86 CBA-üzletet üzemeltetett Északkelet-Magyarországon, 1300 dolgozójával pedig Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójának számított. A cég 1991 óta működött és dinamikusan növekedett, a kormány kereskedelmi szektort sújtó lépései viszont – amelyek elsődleges célja az volt, hogy a külföldi tulajdonú cégekkel szúrjanak ki, és többek között a CBA-t segítsék – 2016 nyarára kicsinálták a céget. Ahogy arról a cég csődjekor írtunk, a Palóc Nagyker sorsát 

A cég bevétele és eredménye 2011 óta csökkent, 2015-re már nagyon komoly veszteségeket halmozott fel, majd 2016 júliusában elkezdtek terjedni a hírek, hogy a cég nem fizeti ki a beszállítóit, a polcok pedig sok boltban üresen állnak. Szeptemberben már fizetéseket sem tudott fizetni a Palóc Nagyker, majd hivatalosan is csődbe ment. 

Bár a CBA-val tárgyaltak a cég megmentéséről, végül nem jutottak egyezségre, sőt a CBA felbontotta a Palóc franchise-szerződését, magyarul kirúgta a céget a bolthálózatból. A felszámolás alatt lévő cég dolgozóit az állam kártalanítjaa bérgarancia-alapból. 

Demeter László az MTI-nek most azt mondta: a Palóc Nagykereskedelmi Kft. úgy tervezte, hogy eredményes csődegyezség után a saját tulajdonú boltokkal folytatta volna a működést. A cég egykori 86 üzletéből jelenleg még három van nyitva, a Palóc Nagyker dolgozóinak száma pedig 130-ra csökkent. 

Rovatok