Index Vakbarát Hírportál

Áprilistól sokkal kevesebb kukáscég lesz

2017. március 21., kedd 07:32 | aznap frissítve

Konzorciumokba szerveződik Magyarország 109 hulladékgazdálkodó közszoláltatója - írja a Világgazdaság. A lap az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től tudta meg, hogy a terület már zajló átalakulásának végére régiónként csak egy-egy kukáscég üzemel majd. Az új rendszernek április elejére kéne felállnia, de régiónként lehetnek eltérések a folyamat gyorsaságában. 

Az optimális régiók kijelölése és az új konzorciumok kialakítása az ellátásért felelős önkormányzatok hatásköre. A konzorcium létrehozásához átalakíthatják a meglévő hulladékgazdálkodási társulásokat, vagy új jogi személyt hozhatnak létre. 

A hivatalos indokls szerint az átszervezés célja, hogy hatékony, méretgazdaságos regionális közszolgáltatók lássák el a feladatot, miközben nem nőnek a díjak. A gazdaságosságnövelés rá is fér az ágazatra, ugyanis a feladat önkormányzati hatáskörbe utalása és a díjak leszabályozása óta a szemétszállító cégek zöme veszteségesen üzemel, amin a döcögősen összehozott NHKV-s központosítás sem tudott igazán segíteni. Kérdés, hogy a mostani tervek mennyiben járulhatnak hozzá a fenntartható hulladékgazdálkodáshoz, ha továbbra is marad a szabályozott ár. 

A Világgazdaság úgy tudja, hogy az új felállásban a ma még önálló cégek a régiós feladatot elnyerő, nagyobb társaság beszállítói lesznek. A társulásokba nem lesz kötelező belépni, de az NHKV szerint mindenképpen célszerű, ugyanis "az integráció a régiós fejlesztések hatékonyabb megvalósítását segíti".

Rovatok