Index Vakbarát Hírportál

Romániában is betiltanák az Ubert

2017. március 28., kedd 08:33

A román taxitársaságok arra számítanak, hogy a kormány sürgősségi rendelettel tiltja be Romániában az Ubert, ezért elhalasztják a tervezett tüntetéseiket - írja a Világgazdaság az engedéllyel rendelkező román személyszállítási cégek szövetségének (COTAR) közleményére hivatkozva.

„Sohasem kértük az Uber és társai kitiltását a piacról. Csak azt követeljük, hogy a tisztességtelen versenytársak vállalják a törvényes működést. Nem a konkurenciát akarjuk kiszorítani, hanem az egyenlőségen alapuló verseny kereteit szeretnénk megteremteni” - olvasható a közleményben.

A két sürgősségi kormányrendelet büntetné az Uberhez hasonló cégeket, és egyúttal arra kötelezné őket, hogy feleljenek meg a taxikra vonatkozó szabályozásnak. A COTAR szerint a tervezetet a belügyminisztérium is támogatja, és már csak a fejlesztési tárca és a kormány jóváhagyására várnak. Ha a rendeletet nem fogadják el, akkor április 16. után a taxisok tüntetni fognak, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a "kalózkodás" rontja a román taxitársaságokról és az országról kialakult képet.

Aurelian Badulescu bukaresti főpolgármester-helyettes múlt héten adócsalással vádolta meg a társaságot. Ale­x­andra Corolea, a romániai Uber szóvivője erre azt mondta, az Uber a tevékenysége után befizeti az adókat és a járulékokat.

Rovatok