Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy mától 12 forinttal olcsóbb a dízel?

2017. április 1., szombat 08:32

Április 1-jei hatállyal csökken az üzemanyagok jövedéki adótartalma, miután idén január 1. és március 15. között az olaj átlagára 50 dollár fölé ment (Brent olajár, hordónként, 55,105 dollár volt). Mától a benzint literenként 6,35, míg a gázolajat literenként 12,7 forinttal kevesebb adó terheli.

Ez azt jelenti, hogy elvileg ennyivel olcsóbban tankolhatunk, ha a forgalmazók az adócsökkentés révén megspórolt teljes összeget átengedik. Az adóváltozással a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 349 forint lett. A holtankoljak.hu adatai szerint a legolcsóbb fővárosi kutakon ma 333 forint a benzin, 327,9 forint a dízel átlagára. Ön tapasztalta mától a jelentős, 1,5 és 3 százalék körüli áresést? Írja meg!

A következő hatósági, adóalapú árváltozás július 1-jén jöhet: a törvény szerint ugyanis nettó 5 forinttal emelkedik a benzin és 10 a gázolaj adója, ha a világpiacon ötven dollár alá esik a kőolaj ára. A globális árakat negyedévente vizsgálja az adóhivatal, írja az MTI.

Varga Mihály gazdasági miniszter szerint októbertől 20,6 milliárd forinttal emelkedtek a kalkulált üzemanyag jövedékiadó-bevételek. Ezt a pénzt a kormány ígéretei szerint a közúthálózat fejlesztésére fordítják.

Rovatok