Index Vakbarát Hírportál

6,5 tonna undorító húst foglalt le a Nébih Cinkotán

2017. április 6., csütörtök 09:25

A Cinkotai Húsüzem Húsipari Feldolgozó és Kereskedelmi Kft.-nél a Nébih ellenőrei mintegy 6,5 tonna nem nyomon követhető terméket foglaltak le az ellenőrök, és higiéniai problémák miatt felfüggesztették az egység tevékenységét - írja a Nébih sajtóközleményében.

A XVI. kerületi egységben semmilyen nyomon követési rendszert sem vezettek, így a termékek eredete nem volt bizonyítható. Az ellenőrök továbbá több higiéniai problémát is találtak az ellenőrzés során: a padozat, az oldalfalak és a mennyezet több helyen sérült, koszos, repedezett volt. A fűszerek tároltására és kimérésére használt helyiségben a munkapult erősen szennyezett, a mérleg koszos és rozsdás volt.

6,5 tonna füstölt árut foglalt le a NÉBIH

A termékek jellegének megfelelő elkülönített tárolást sem biztosították minden esetben, az eszközfertőtlenítő nem működött. Az ellenőrzés idején a húsok bontására használt helyiségben, a maximálisan megengedett 12°C helyett, 15°C volt. A dolgozók részére kialakított öltöző és szociális helyiség szintén koszos volt, és hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei is.

Az egységben a termékek készítésekor fagyasztott alapanyagokat is felhasználtak, ami ellentétes az előírásokkal. Az ellenőrök 55 tétel jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert (sonkát, kolbászt, pácolt félkész termékeket) foglaltak le, összesen mintegy 6500 kg mennyiségben. Az egységből fővárosi és pest megyei húsüzletekbe, valamint hétvégi piacokra szállítottak.

A hiányosságok miatt a Cinkotai Húsipari Feldolgozó tevékenységét felfüggesztették, és elrendelték a termékek forgalomból történő visszahívását. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Rovatok