Index Vakbarát Hírportál

Elmarad az újabb görög para, megegyeztek

2017. április 7., péntek 13:00

Sikerült megegyezésre jutnia Görögországnak az európai hitelezőkkel a mentőcsomag következő részletének átutalásáról a Máltán folyó tárgyalásokon a dpa hírügynökség értesülése szerint – írja az MTI.

A hírügynökséget tájékoztató forrás a költségvetési kiadások csökkentéséről és további reformokról megkötött politikai kompromisszumként jellemezte a létrejött megállapodást, ami lehetővé teszi az aktuális görög finanszírozási csomag esedékes második részletének az átutalását. A görög helyzetről itt írtunk részletesebben.

A héten korábban Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök euróövezeti csúcstalálkozó összehívását helyezte kilátásba arra az esetre, ha nem sikerül megállapodásra jutni a támogatási részlet átutalásáról.

Görögországnak a júliusban esedékes törlesztési kötelezettségei finanszírozásához elengedhetetlenül szüksége lenne arra, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus átutalja a segélycsomag következő részletét. Görögország 2010 óta működik hitelezői támogatással. A jelenleg is folyamatban lévő harmadik, és egyben 86 milliárd eurós összegével a legnagyobb mentőcsomagból eddig 31,7 milliárd eurót utaltak át a hitelezők. Az eurózóna megoldatlan problémáiról itt írtunk részletesebben.

Rovatok