Index Vakbarát Hírportál

Horvát-amerikai kézbe került a legnagyobb magyar lapterjesztő

2017. április 11., kedd 15:50

A horvát és amerikai kötődésű üzletember, Gavin Susman lett Magyarország legnagyobb lapterjesztő cégének számító Lapker Zrt. többségi tulajdonosa. A Hír Tv híre szerint Susman cége, az Adriatic Media Investors LLC a Lapker francia többségi tulajdonosát, a Lagardére Services SAS-t vásárolta meg, így közvetetten lett a magyar újságpiac egyik legfontosabb szereplője.

A francia cég 80,41 százalékos tulajdonos a Lapkerben, a kisebbségi részesedésen pedig a Central Médiacsoport, a HVG, a Ringier-Axel Springer, Mediaworks Hungary Zrt. és az amúgy a Mediaworks tulajdonában lévő, a Népszabadság megszűntetésével kissé céltalanná vált Népszabadság Zrt. osztozik. 

A Lapker üzemelteti a Relay és Inmedio hálózatokat, ezzel lényegében monopol helyzetben van az újság- és magazinterjesztésben. A Hír Tv cikke szerint amúgy maga a Lapker nem olyan jó üzlet, a cég bevételei a 2011-es 85 milliárdról 2015 végére 46 milliárd forintra csökkentek, legutóbb pedig a legnagyobb országos napilapnak számító Népszabadság kinyírása csökkentette jelentősen a cég forgalmát.  Susman Horvátországban a médiapiacon kívül egy másik cégén, a Proficion keresztül a turizmusban és az IT szektorban is érdekelt. 

Rovatok