Index Vakbarát Hírportál

Brexit: turistáskodni jobb lesz, dolgozni rosszabb

2017. április 15., szombat 13:30

Hétpontos kérdezz-felelekben foglalta össze Az Utazó turisztikai magazin azt, hogy milyen hatással lehet a brexit a turistákra. A cikk legfontosabb állítása, hogy – ami valószínűleg magyarok százezreinek életét nehezíti meg – dolgozni rosszabb lesz az Egyesült Királyságban, oda utazni viszont jobb.

Ennek alapja, hogy az angol font árfolyamát nemcsak egyszeri, azonnal hatással rendítette meg az uniós kilépésről szóló hír, hanem – bár kilengésekkel, de – tartós marad a fontárfolyam gyengülése. Ha forintban számolunk, látványos a különbség: az MNB adatai szerint a középárfolyam 2015 végén még 450 forint közelében volt. Innen tavaly októberre 340 forint környékére esett a font ára, és bár azóta volt némi erősödés, még mindig csak 360 forint körül van.

Vagyis most a bő egy évvel ezelőtti árfolyam alig több, mint háromnegyedéért vehetünk fontot (viszont aki meg kinn dolgozik, és hazajön, jóval kevesebb forintot kap a kinn megkeresett pénzéért). Így olcsóbb az ott tartózkodás, vagyis az EU-országokbeli turistáknak sokkal kedvezőbb lett és lesz az utazások ára. Igaz, a fapadosok piacán épp két nagy szereplő is brit bázison működik – kérdés, hogy az ő elszámolásaikra ez hogyan hat majd.

Viszont amíg nekünk jobb lesz Londonban turistáskodni, addig a briteknek rosszabb (drágább) lesz külföldön. Ez a budapesti, elsősorban a bulinegyed környéki turizmusra is kihatással lehet, bár a bulituristáknak a magyar főváros még mindig az olcsóbb célpontok közé tartozik.

Vannak még bizonytalanságok is a brit kilépés következményeivel kapcsolatban. Így például nem tudni, vízummentesen lehet-e beutazni az országba – és ha igen, minden EU-tagnak automatikusan jár-e ez –, ahogyan azt sem, mi lesz a roamingdíjakkal. Az unióban idén nyártól nem lesz roaming (az az EU-s polgár, aki ezután az EU-n belül telefonál vagy roamingol, ugyanannyit fog fizetni, mint otthon), de hogy ez a briteknél hogy lesz a 2019-es kilépés után, azt még nem tudni.

Rovatok