Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc megveheti a Mátrai Erőművet is

2017. május 3., szerda 18:18

444.hu értesülései szerint a Paks utáni legnagyobb hazai erőművet, a magyarországi áramfogyasztás 13 százalékát adó Mátrai Erőművet is megvenné Mészáros Lőrinc, aki ezzel egy csapásra óriási szereplőjévé válna a magyar energiapiacnak. A vállalatnak 2100 dolgozója és évi 100 milliárd forint körüli árbevétele van. 

A cég tulajdonjogának több mint fele a német RWE vállalatcsoporté, 21,7 százalék a szintén német EnBW-é, míg a maradék 21,7 százalék az állami MVM-é. A hírek szerint Mészáros Lőrinc családi cége, a Mészáros és Mészáros Kft. a német tulajdonosok részét vehetné át.

Elvileg pályázik még az eladó részekre az MVM is, de egyre kisebb motivációval, így az igazi vetélytársak az igen rossz hírű MET, illetve a legnagyobb cseh távhőszolgáltató, az EP Holding lehetnek. Utóbbiaknak fél Európában vannak erőművei, köztük a három nagyobb egységből álló Budapesti Erőmű.

Mindez azért különösen érdekes, mert az állam elvileg nem szólhat bele, hogy a németek kinek adják el a részesedésüket, azaz adhatják akár annak is, aki a legtöbbet kínálja érte. Az viszont érdekes lehet, ha a kormányzathoz és a Molhoz szintén kiemelkedően jól bekötött MET tényleg indulni mer Orbán bizalmasa ellen.

Rovatok