Index Vakbarát Hírportál

Fidesz: Aki mondja másra, az mondja magára

2017. május 5., péntek 17:44

A helyzet nem egyszerű. A Transparency International szerint a magyar hatóságok nem tesznek eleget a korrupció ellen. Az Európai Csalás Elleni Hivatal több Európával lehetne a korrupció ellen harcolni. A Fidesz szerint Soros György és a brüsszeli bizottság emberei nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, de valójában ők a korruptak és nem Magyarország.

Az uniós tagállamoknak kiemelt felelősséget kellene vállalniuk az EU pénzügyi érdekeinek megvédésben, de a hatóságok fellépése gyakran lassú, sokszor nem üldözik kellő hatékonysággal az uniós forrásokat övező csalásokat  - mondta Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgató A Hatékony küzdelem a korrupció ellen - jó gyakorlatok az Európai Unióban címmel megrendezett konferencián pénteken.

Martin szerint az Európai Bizottság és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése szerint 2015-ben az EU pénzügyi alapjait károsító szabálytalanságok 3,2 milliárd eurót tettek ki. Magyarország óriási uniós forrásokhoz jutott hozzá az elmúlt években, a közberuházások 90 százaléka uniós pénzből valósult meg, ezért fontos ezeknek a pénzeknek a megfelelő elköltése.

Martin József Péter szerint lehetne jobb az együttműködés az OLAF és Magyarország között, és nem túl hatékonyak a korrupció üldözésében a magyar hatóságok. Egy európai hatóság, az Európai Ügyészség létrehozása számottevően növelné a korrupció elleni fellépés hatékonyságát, de jelenleg csak 16 tagállam támogatja ezt a kezdeményezést, így ez a hatóság nem lesz jogosult eljárni a nem részes tagállamokban, így Magyarországon sem - írja az MTI.

Az OLAF szerint Európai Ügyészség kéne

Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója szerint a legaggasztóbb és legveszélyesebb trend a nemzetközi, határokon átívelő korrupció és az, hogy egyes országok, demokráciák olyan rendszereket működtetnek, ahol a korrupció szervesen kapcsolódik ahhoz, ahogy az országot irányítják, a kormányzáshoz.

Úgy vélte, nem beszélünk eleget a korrupció határokon átívelő jellegéről, inkább a határokon belül maradva vitatjuk meg a korrupció problémáját, és ez azzal a veszéllyel jár, hogy figyelmen kívül hagyjuk a nemzetközi szintű korrupciót. Az OLAF igyekszik tájékoztatni az érintett országokat és megoldási javaslatokat tesz nekik, de a valódi megoldást az európai intézmények és a nemzeti hatóságok együttműködése jelenti. Az OLAF főigazgatója Magyarországgal kapcsolatban a költségvetés átláthatóságát sürgette. 

Giovanni Kessler az Európai Ügyészség felállítása mellett érvelt, még ha meglátása szerint ez részben az OLAF szerepét venné át. "Több Európára van szükség, közösen kell fellépnünk a korrupció ellen".

Te mondtad magadra, béka nőtt a hasadba

A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált a konferencián elhangzottakra: "a Soros által pénzelt szervezet, a brüsszeli bizottság emberei és az ellenzéki pártok ma is egy asztalhoz ültek, hogy nyomást gyakoroljanak a magyar kormányra". A Fidesz szerint minden témát és minden eszközt felhasználnak arra, hogy nyomást gyakoroljanak a magyar bevándorláspolitikára.

A kormánypárti képviselőcsoport felháborítónak tartja, hogy az a Transparency beszél átláthatóságról és szervez konferenciát a korrupcióról, amelyik még a választ is megtagadja az olyan újságírói kérdésekre, hogy mennyi külföldi pénzből működik, és pontosan mennyivel támogatja Soros György a szervezetet.

Úgy vélik: a "Soros-szervezet" ma azokkal az ellenzéki pártokkal ül egy asztalhoz, akik amellett, hogy a bevándorláspolitikában is "úgy táncolnak, ahogy Soros fütyül", tele vannak kirívó korrupciós ügyekkel. Éppen az OLAF leplezte le, hogy a szocialisták az uniós pénzekből megvalósult metróberuházás harmadát ellopták, a Jobbik Kovács Bélája pedig idegen hatalmak pénzéért cserébe az EU ellen kémkedett.

Rovatok