Index Vakbarát Hírportál

Tolonganak lakáshitelért az emberek

2017. május 10., szerda 08:44

Az első negyedévben több mint 120 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ami 47 százalékos bővülésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest - írja szerdai közleményében a BankRáció.hu.

A részletes negyedéves adatokból az is látszik, hogy 65 százalékos volt a növekedés a több mint 5 évig fix törlesztést garantáló lakáshiteleknél, a bankok közel 37 milliárd forint értékben szerződtek ilyen lakáshitelekre. A több évig fix törlesztőrészlet népszerűsége azt jelzi, hogy a lakáshitel-igénylők egyre tudatosabbak, és a biztonságra törekednek. 

Az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek között érdemes alaposan körülnézni, mert nagyon jelentős különbségek lehetnek a teljes hiteldíjmutatókban. Az elemzés szerint május elején a 20 éves futamidejű 10 millió forintos 10 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek közül a legolcsóbbakat alig több mint 5 százalékos thm-mel kínálták a bankok, a legdrágábbaknál ugyanez az érték közel 8 százalék volt, a különbség pedig havi szinten is jelentős, a teljes visszafizetendő összegben pedig 3 millió forintos eltérések lehetnek.

Rovatok