Index Vakbarát Hírportál

Begyújtotta a rakétákat az építőipar

2017. május 11., csütörtök 09:24

Márciusban az építőipari termelés 33,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, elég alacsony bázist. Az előző hónaphoz képest az iparág teljesítménye 3,4 százalékkal nőtt - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A jelentésből alapján az is látszik, hogy az épületek építése 30,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal nőtt. Az épületek építésének növekedése márciusban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építményeknél a termelés az alacsony bázis mellett út- és vasútépítési munkák miatt volt ilyen jó az adat.

A megkötött új szerződések volumene 31,3 százalékkal elmaradt az előző évitől, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 41,3 százalékkal.

Ez alapvetően nem annyira jó hír az iparág jövőbeli kilátásai szempontjából, viszont a cégek szerződésállományának volumene március végén 81,3 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben még bőven lesz munkája a cégeknek. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 50,2, az egyéb építményeké 105,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Rovatok