Index Vakbarát Hírportál

Elvesztette a Kit Katért vívott harcát a Nestlé

2017. május 17., szerda 18:00

A brit bíróságán csapott össze a világ két legnagyobb élelmiszeripari cége, a Nestlé és a Mondelez a Kit Kat csoki védjegyéért, amiből végül az utóbbi jött ki győztesen. A kérdés az volt, hogy a Kit Kat csokit gyártó Nestlének van-e védjegye a négy vékony darabból álló csokiformára.

A Nestlé több országban, így Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is levédette már a KitKat formáját, a Mondelez tulajdonában lévő brit Cadbury viszont még 2007-ben megtámadta a bíróságon azt, hogy a brit piacon is megérdemli-e a jogi védelmet a "négyujjas" formája. A Nestlé érve az volt, hogy ez a forma annyira egyedi, hogy azt védeni kell. 

A brit fellebbviteli bíróság szerdán a kérdésben a Cadbury javára döntött, vagyis úgy ítélte, hogy nem érdemli meg a jogi védelmet a Nestlé csokija. Ezzel még az ügy nem zárult le, a svájci csokióriás már jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. 

A Cadbury és a Nestlé már régóta próbálnak egymás orra alá borsot törni a bíróságon, eddig azonban legtöbbször a Cadbury húzta a rövidebbet. A két rivális akkor veszett először igazán össze, amikor a brit cég le akarta védetni a csomagolásához használt lila színt, ezt viszont a Nestlé megakadályozta. A Cadbury pedig megtámadta a KitKat védjegyét. Ennek egyik első eredménye az volt, hogy a brit cégnek sikerült megakadályoznia, hogy a Nestlé az egész EU-ban levédethesse a csokiformát.

Rovatok