Index Vakbarát Hírportál

Egy megnyugtató hír a hiteleseknek

2017. május 24., szerda 10:04 | aznap frissítve

A jegybanki alapkamat 2019-ig vagy akár tovább is a jelenlegi alacsony szinten maradhat - közölte Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Reutersnek adott interjúban. hogy az inflációs várakozások az erőteljes bérnövekedés ellenére is stabilan alacsonyak.

A jegybank monetáris tanácsa 0,9 százalékos, rekordalacsony szinten hagyta az alapkamatot keddi ülésén és a döntés indoklásában jelezte szándékát a laza monetáris politikai kondíciók fenntartására viszonylag hosszú ideig. "Akár 2020-ig is maradhat a mostani kamatszint, de alapvetően a piac határozza meg, merre mozduljon", mondta Nagy. Az Európai Unió keleti szárnyán általánosan jellemző az alapkamat alacsonyan tartása évek óta.

Nagy beszámolója szerint jegybank nem csak az alapkamatra, inkább a monetáris kondíciók összességére koncentrál, többek között a bankközi kamatok alakulására, a rövid hozamokra, illetve a swap-piacokon kialakult implikált forinthozamokra. A három hónapos betételhelyezés lehetőségének korlátozása és a devizaswap-aukciók lettek az alacsony kamatszint biztosításának fő eszközei, a jegybank negyedévente 300-400 milliárd forintnyi többletlikviditást teremt a bankközi piacon.

Nagy Márton az inflációs helyzetet is értékelte: "Az inflációs várakozások történelmi mélyponton vannak még a jelentős mértékű béremelkedés ellenére is". A jegybank várakozásai szerint az infláció 2018 első felében érheti el tartósan a három százalékos célt. 

Rovatok