Index Vakbarát Hírportál

9 tonna gyanús, lejárt húst foglalt le a Nébih

2017. május 25., csütörtök 09:22

9 tétel, összesen 8870 kg hústerméket foglaltak le a Nébih szakemberei Meat-World Hungary Kft. tatai húsnagykereskedésben az elmúlt hetekben – írja a Nébih sajtóközleményében. A telephelyen a termékeket az előírásokat megszegve lefagyasztották, emellett azok jelentős része jelöletlen, nem nyomon követhető volt. Az ellenőrök a helyszínen lejárt húsokat is találtak.

A Komárom-Esztergom megyei cég a hatályos jogszabályi előírásokat több ponton is megsértette. A kereskedés, bontás, darabolás során keletkezett termékek egy részét lefagyasztották, hogy később eladhassák. Az egység hűtőkamráiban felhalmozott húsok között nagy mennyiségben voltak jelöletlen, így eredetüket tekintve nyomonkövethetetlennek minősülő tételek. Emellett a hústermékek egy részének lejárt a fogyaszthatósági ideje is. A hatóság elrendelte a 9 tétel, összesen csaknem 9 tonna termék forgalomból történő kivonását, megsemmisítését.

A műfaj kedvelőinek ajánljuk a Nébih helyszíni videóját is, amelyet horrorfilmeknél megszokott háttérzene tesz még hangulatosabbá:

Az ellenőrzés során műszaki és higiéniai hiányosságokat is találtak a Nébih ellenőrei. A fagyasztókamra ajtajáról leszakadt a szigetelés. Volt, ahol hiányzott a szúnyogháló, míg más helyiségben salétromos fal, pergő vakolat fogadta a szakembereket. Az egységben nem használták a késfertőtlenítő berendezéseket, az előhűtött, fagyasztott, csomagolt, illetve csomagolatlan termékek elkülönített tárolása sem volt megoldott.

A NÉBIH a hiányosságok felszámolására határidőt írt elő a vállalkozás számára. Ennek betartását, valamint a problémák megszüntetését újabb helyszíni ellenőrzésen vizsgálják majd az ellenőrök. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

Rovatok